KNVB-schandaal: bond loog en nog geen cent van veiling WK-shirts Oranje bij migranten
i

ANP

KNVB-schandaal: bond loog en nog geen cent van veiling WK-shirts Oranje bij migranten

Eimert Pruis • 14:26, 27-09-2023 / Laatste Update: 20:19, 11-12-2023

Van de bijna 380.000 euro die de veiling van shirts die spelers van het Nederlands elftal droegen op het WK in Qatar eind vorig jaar, heeft ruim 9 maanden later nog geen cent de arbeidsmigranten bereikt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Wel is er inmiddels ruim 150.000 euro van dit bedrag af door gemaakte kosten om de veiling te organiseren. Dat terwijl de KNVB had toegezegd dat het volledige bedrag naar arbeidsmigranten in Qatar zou gaan.

MWS maakt slechts 229.000 euro over

RTL Nieuws vond uit dat het bedrijf MatchWornShirt (MWS) was gevraagd om de veiling van de shirts te organiseren en ontdekte dat MSW afgelopen juni geen 380.000 euro, maar 228.976,67 euro heeft overgemaakt aan Mondiaal FNV, dat door de KNVB is ingeschakeld om een project in Qatar te zoeken.

'Full service package'

MWS-directeur Tijmen Zonderwijk geeft bij RTL aan dat het een 'full service package' aanbiedt aan zijn klanten, hetgeen betekent dat ze de hele veiling regelen van begin tot eind en daarvoor kosten in rekening brengen. Zonderwijk: "Wij zijn een bedrijf. Mijn mensen moeten ook worden betaald. Daarnaast hebben we kosten gemaakt." Daarbij ging het onder meer om reis- en verblijfkosten voor de medewerkers, een bedrag per shirt voor de KNVB en belastingen.

Geen aanvulling

De KNVB geeft bij RTL toe dat het fout heeft gecommuniceerd. "De kosten waren nodig om deze veiling überhaupt mogelijk te maken", zegt een woordvoerder. "We hadden moeten zeggen dat we het netto bedrag volledig zouden overmaken." De KNVB is niet van plan om het bedrag alsnog aan te vullen. "Van de shirtveiling is geen cent naar de KNVB gegaan, ook al heeft dit ons veel tijd en geld gekost."

Het duurt nog wat langer

De opbrengst uit de veiling heeft ook de arbeidsmigranten nog niet bereikt. Uit het artikel van RTL blijkt dat het geld met vertraging is overgemaakt naar vakbond FNV, die namens de KNVB in Qatar een geschikte besteding voor het geld zoekt. Mondiaal FNV, de tak van de vakbond die zich bezighoudt met internationale projecten, heeft de internationale arbeidersvakbond BWI ingeschakeld om een doel in Qatar te zoeken voor het geld. Volgens een woordvoerder komt de BWI binnenkort met een projectvoorstel.