Ronald Koeman over verrassende opstelling: 'Ik vond het geen gok'

Joris Kaper • 09:27, 08-09-2023 / Laatste Update: 17:17, 11-12-2023

Bondscoach Ronald Koeman vindt het geen verrassing dat de systeemwisseling van Oranje tegen Griekenland goed heeft uitgepakt. Tegenover de NOS zei Koeman dat hij vooral de 1e helft sterk vond. "We hebben een aantal fantastische spelers, dat heb je vanavond ook kunnen zien."

"Ik denk dat we hele goede goals gemaakt hebben", zegt de bondscoach over de zege tegen Griekenland. "Dat zag je in sommige momenten terug waar we heel veel aandacht aan hebben besteed". En Koeman bedoelde dan vooral de opkomende backs waaronder Denzel Dumfries, die met 3 assists van zich deed spreken.

"Daar hebben we vanaf maandag, zo goed als het kan in een week, op gefocust. Met Wout (Weghorst uiteraard) diep, met 2 'tienen' erachter en met aan 2 kanten backs met een voetballend vermogen. En dan met name Denzel, die fysiek heel sterk is en bij de 2e paal een bal erin kan koppen", aldus Koeman.

Zelfkritisch

"Het is altijd fijn dat je dat wat je traint terugziet in de wedstrijd", zo gaat Koeman verder. "Ik had vanaf de 1e dag het gevoel dat het besef er wel was in de groep, en dat ze zelfkritisch zijn. Niet altijd naar buiten uit, maar wel intern. En ja, ik vind ook dat ze elkaar meer de waarheid mogen zeggen, daar sta ik nog steeds achter. Maar we hebben een fantastisch teamgevoel en we hebben een aantal fantastische spelers, dat heb je vanavond ook kunnen zien."

Lees ook: Dit is de stand in de groep van Oranje na het EK-kwalificatieduel tegen Griekenland

Toch geen 4-3-3

Bij zijn aanstelling riep Koeman nog van de daken dat het Nederlands elftal onder hem weer 4-3-3 ging spelen, maar ondertussen denkt hij daar anders over. "Tuurlijk heb ik dat gezegd, maar als je daar niet voldoende houvast in hebt en de resultaten zijn niet goed, dan moet je als bondscoach veranderen. Jullie noemen het een gok, maar ik vind dat niet."

Het veranderen van het systeem heeft Koeman uitgebreid met de spelers en staf besproken. "Daarover heb je het altijd met je spelers. Ik vond dit een moment om dat te doen omdat we vanaf maart niet terug konden kijken op wedstrijden waarin het andere systeem heel goed was. Er waren teveel twijfels, en het was nog erger als je het niet doet en het dan niet goed gaat."

Geen risico

"Ik zie het ook niet als een risico", besluit Koeman. Deze manier van spelen is bekend bij veel jongens, dus ik vind het geen gok." Mocht het fout gelopen zijn tegen Griekenland, dan zou hij het wel zo terecht hebben gevonden als hij daarop aangesproken zou zijn.