Komt er in de beslissende fase van de Conference League nog VAR?
i

Getty Images

Komt er in de beslissende fase van de Conference League nog VAR?

Bart van der Wijst • 11:37, 18-03-2022 / Laatste Update: 21:03, 07-01-2024

AZ had misschien nog in de Conference League gezeten als er een VAR was, maar helaas voor de Alkmaarders was die er niet in de 8e finales. Aan de ene kant wel lekker, want het spel ligt niet constant stil. Aan de andere kant mokerirritant omdat het ploegen uitschakeling kan kosten. De grote vraag is dan ook: krijgen we nog VAR in de Conference League dit seizoen?

Bij de Champions League en Europa League, de veel oudere broers van de Conference League, is er wel VAR. Aan het begin van dit seizoen schreven we waarom de videoscheids ontbreekt bij UEFA's nieuwste competitie. De conclusie was simpel: bij veel clubs die deelnemen (of namen) ontbreken de juiste middelen om met het VAR-systeem te werken. Je zou denken dat de clubs die nog over zijn daar wel over beschikken.

Komt er nog VAR vanaf de kwartfinales van de Conference League?

Dat klopt ook, alleen de bal ligt bij de UEFA. De UEFA is zoals altijd de big boss, zij bepalen alles. Er bestaat nog zeker een kans dat er een VAR komt in de slotfase van de Conference League. Daarvoor duiken we even in artikel 50.3 van het grote handboek van de Conference League. Daar schrijven ze:

'In principe wordt de VAR alleen gebruikt voor de finale. De UEFA kan echter besluiten om de VAR ook in andere wedstrijden te gebruiken, of om de VAR niet te gebruiken in de finale.'

Zoals je kunt lezen is er dus nog een hoop onzekerheid over het VAR-gebruik in de beslissende fase van de Conference League. Als de UEFA met behulp van de VAR nog meer mensen op trappen had kunnen spotten om de boetepot extra te spekken dan was het technische snufje natuurlijk al lang ingevoerd. Mocht er nieuws zijn over de VAR in de Conference League dan lees je dat uiteraard bij ons!