'Kunstgras verdwijnt vanaf 2025 uit de Eredivisie'
i

Pro Shots

'Kunstgras verdwijnt vanaf 2025 uit de Eredivisie'

Sjors Tanis • 15:01, 20-10-2022 / Laatste Update: 12:26, 07-01-2024

Het kunstgras verdwijnt definitief uit de Eredivisie. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Vanaf het seizoen 2025/26 zijn de clubs die op het hoogste niveau spelen verplicht om op natuurgras te spelen.

Op 1 december volgt de definitieve beslissing.

Top-6 in Europa?

Met het definitief verbannen van 'nepmatten' wordt de kans groter geacht dat Nederland structureel tot de top-6 van Europa gaat behoren. Dat laatste willen de clubs uit de Eredivisie. Op die manier vallen meer tickets te verdelen voor de internationale competities.

Op dit moment spelen 4 Eredivisie-clubs op kunstgras: Cambuur, FC Emmen, FC Volendam en Excelsior. Voor de eerstgenoemde 3 clubs geldt echter dat ze op korte termijn overstappen naar natuurgras. Excelsior stelt zich vooralsnog wat terughoudender op. Feit is dat veel clubs klagen over het veld in Kralingen. Ook omdat het veld volgens de officiële richtlijnen te klein is.

Geschiedenis kunstgras

Heracles was in 2003 de 1e Nederlandse club die op kunstgras ging spelen. Dit kon niet los worden gezien van de aanwezigheid van hoofdsponsor Ten Cate, leverancier van plastic gras. Dat voorbeeld werd vervolgens gevolgd door talloze andere clubs in het betaald voetbal, waaronder Sparta, ADO Den Haag, PEC Zwolle RKC en Roda JC. Al die clubs hebben die beslissing inmiddels herzien.