🎥 | Barça komt met de schrik vrij: Raphinha kopt winnende binnen tegen Osasuna

Trevor Wagener • 00:24, 09-11-2022 / Laatste Update: 23:07, 11-12-2023

FC Barcelona heeft dinsdagavond op bezoek bij Osasuna (1-2) optimaal geprofiteerd van de misstap van concurrent Real Madrid, een dag eerder bij Rayo Vallecano (3-2). In Pamplona kende de Catalaanse ploeg een tamelijk bi-zarre avond.

Alles leek al vrij vroeg mis te gaan voor de ploeg van trainer Xavi Hernández: dankzij een rake kopbal van verdediger David García keek Barcelona al vroeg tegen een achterstand aan. Tot overmaat van ramp moest goalgetter Robert Lewandowski na een halfuur al met rood vertrekken van de hoofdrol opeisende arbiter Jesús Gil Manzano. De Pool kreeg zijn 2e gele kaart na een wat onhandig ingezette elleboog.

Letterlijk ín de rust werd alles nog een tandje gekker voor de bezoekers. Verdediger Gerard Piqué, die als reserve aan zijn allerlaatste wedstrijd van zijn loopbaan begon, kreeg na een geschil met Manzano na het einde van de 1e helft óók een rode kaart. Vlak na de hervatting stelde middenvelder Pedri orde op zaken door voor de 1-1 aan te tekenen.

'Laat' het lot bezegeld

In de slotfase zetten beide ploegen alles op alles: Xavi wisselde en bracht onder meer Raphinha en Ansu Fati voor Ferrán Torres en Ousmane Dembélé. Het inbrengen van WK-ganger Raphinha bleek goud waard: op aangeven van Frenkie de Jong kopte de Braziliaan enkele minuten voor het laatste fluitsignaal de winnende achter Osasuna-keeper Aitor Fernández.

In de slotfase hoopte Barcelona de marge op 2 te brengen, al moeste zij uitkijken voor een gevaarlijke tegenstoot. In de extra tijd redde invaller Gavi nog op een Osasuna-inzet, maar aan de stand veranderde niets meer. Na 14 duels heeft koploper Barcelona 37 punten in de competitie, 5 meer dan Real Madrid dat 13 potjes gespeeld heeft.

Overige uitslagen La Liga:

Elche - Girona 1-2 (1-1)

Bilbao - Valladolid 3-0 (1-0)