La Liga-voorzitter over mogelijk omkopingsschandaal FC Barcelona: 'Ergste dat ik me kan herinneren'
i

Pro Shots

La Liga-voorzitter over mogelijk omkopingsschandaal FC Barcelona: 'Ergste dat ik me kan herinneren'

Joris Kaper • 10:48, 14-03-2023 / Laatste Update: 12:25, 08-01-2024

Het Spaanse voetbal maakt met een mogelijk omkopingsschandaal van FC Barcelona aan een scheidsrechtersbaas zijn ergste moment door. Dat zegt Javier Tebas, de voorzitter van profcompetitie La Liga. Het Openbaar Ministerie van Spanje heeft Barcelona aangeklaagd voor betalingen aan een bedrijf dat in handen was van een voormalige baas van de scheidsrechterscommissie in Spanje.

"Het probleem dat nu speelt is het ergste dat ik me kan herinneren", zegt Tebas tegen tv-zender Vamos. "Er zijn betalingen geweest van Barcelona aan de vice-voorzitter van de scheidsrechterscommissie. Dat is abnormaal. Het is begrijpelijk dat dit voor spanningen zorgt. De reputatie van het voetbal staat op het spel. Ik schaam me. We hebben geen goede uitleg gehoord van Barcelona."

Omkoping door oud-voorzitters

De Catalaanse club zou een bedrijf dat eigendom is van Jose Maria Enriquez Negreira, de voormalige baas van de scheidsrechterscommissie in Spanje, meer dan 6,5 miljoen euro hebben betaald tussen 2001 en 2018. Barcelona zegt dat de betalingen waren voor advies over scheidsrechterszaken. Volgens de aanklagers hebben de oud-voorzitters Josep Maria Bartomeu en Sandro Rosell zich schuldig gemaakt aan omkoping.

'Felle aanvallen'

De huidig voorzitter van Barcelona, Joan Laporta, heeft gezegd dat zijn club nooit heeft geprobeerd scheidsrechters te beïnvloeden. "Er vinden felle aanvallen plaats met als doel onze club te bezoedelen, die niks te maken hebben met de werkelijkheid", aldus een emotionele Laporta maandag. "Je kunt er zeker van zijn dat het bestuur zich op alle manieren zal verdedigen."