Lazio moet voor straf beruchte Curva Nord-tribune sluiten om racistische spreekkoren
i

Getty Images

Lazio moet voor straf beruchte Curva Nord-tribune sluiten om racistische spreekkoren

Eimert Pruis • 21:30, 05-01-2023 / Laatste Update: 12:11, 08-01-2024

De beruchte tribune "Curva Nord" moet voor straf een thuiswedstrijd van Lazio leeg blijven. Dat heeft de strafcommissie van de Italiaanse voetbalbond besloten na discriminerende spreekkoren van fans van de club uit Rome richting spelers Samuel Umtiti en Lameck Banda van de Italiaanse club Lecce.

Het duel in de Serie A werd werd woensdagavond korte tijd stilgelegd toen fans van Lazio zich in Lecce te buiten gingen aan beledigingen aan het adres van de Franse verdediger Umtiti en de Zambiaanse aanvaller Banda.

Spreekoren werden overstemd door aanmoedigingen

Na een oproep om te stoppen met de racistische gezangen, werd de wedstrijd hervat. Fans van Lecce scandeerden vervolgens luid de naam van Umtiti. "Racistische beledigingen werden overstemd door spreekkoren van aanmoedigingen richting onze kampioen Umtiti", verklaarde Lecce later.

Curva Nord

Tijdens thuisduels van Lazio verzamelt de harde supporterskern van de club zich op de 'Curva Nord'. Die fans zijn in het verleden vaak in opspraak geraakt vanwege racisme. Lazio speelt zondag thuis tegen Empoli.

Infantino toont zich solidair

Voorzitter Gianni Infantino van wereldvoetbalbond FIFA heeft inmiddels opgeroepen om "alle racisten de mond te snoeren". Hij toonde zich op sociale media solidair met Umtiti en Banda. "Laten we het luid en duidelijk roepen: nee tegen racisme", schreef de FIFA-baas als bijschrift bij foto's van Umtiti en Banda. "Moge de overgrote meerderheid van de fans, die goede mensen zijn, opstaan om alle racisten voor eens en altijd de mond te snoeren."