Legia-speler die werd opgepakt vanwege mishandeling beschuldigt AZ-beveiliger van liegen
i

Getty Images

Legia-speler die werd opgepakt vanwege mishandeling beschuldigt AZ-beveiliger van liegen

Jeroen Rooseboom • 17:06, 11-01-2024 / Laatste Update: 08:51, 15-01-2024

Radovan Pankov, voetballer van Legia Warschau, ontkent dat hij een beveiliger van AZ heeft mishandeld na de Conference League-wedstrijd tussen de twee ploegen op 5 oktober 2023. Die beveiliger liep volgens het Openbaar Ministerie letsel aan zijn elleboog en hoofd op. De advocaat van de speler zegt dat de voetballer handelde uit zelfverdediging.

Het ging voor en na de wedstrijd tussen AZ en Legia goed mis in Alkmaar. Voor de wedstrijd bestormden aanhangers van de Poolse club het uitvak, waarbij drie ME'ers gewond raakten. Na de wedstrijd deden de spelers nog een duit in het zakje. Twee van hen, Pankov en Josué, werden gearresteerd omdat ze een beveiliger van de thuisclub zouden hebben mishandeld.

Zelfverdediging

Uiteindelijk werd alleen Serviër Pankov vervolgt door het OM. Dat hij een beveiliger zou hebben mishandeld, spreekt advocaat Christian Visser tegen volgens NH Nieuws. "Een AZ-beveiliger heeft verklaard dat de sfeer onder de spelers rustig was tot zijn collega, de aangever, erbij kwam. Pankov en de beveiliger zouden elkaar hebben vastgehad. Mijn cliënt werd bij zijn nek beetgepakt, dus duwde hij zijn armen weg."

Zie ook: 🎥​ | ‘Chaos in Alkmaar: ME in spelersbus Legia, 2 spelers opgepakt na vechtpartij’

Volgens AZ zijn er geen beelden van het incident. Visser: "Ik vind het moeilijk te geloven dat er in het hoofdgebouw ruimtes zijn die niet worden gefilmd. AZ heeft er belang bij deze niet te delen. Ik wil alle bestaande beelden vorderen van de looproute van de spelersbus naar de kleedkamer. Dertig minuten voor en dertig minuten na de wedstrijd."

Sfeer

Die beelden zouden volgens de advocaat van belang zijn om de sfeer en benadering te beoordelen. "Volgens spelers van Legia Warschau en een verklaring van een beveiliger was de sfeer namelijk rustig, totdat de aangever zich erin mengde. De beveiliger zegt dat het een chaos was toen hij aankwam. Hij sprak van een agressieve sfeer, maar zijn collega verklaart dat het rustig was. Volgens de spelers werden zij juist agressief bejegend."

De advocaat stelt ook dat de beveiliger van AZ niet eerlijk is geweest over zijn letsel. "In het verleden is hij al meerdere keren behandeld voor zijn elleboog, maar dat is in het dossier weggestreept. Dat het bestaand letsel is, blijkt ook uit andere stukken. Als je daar dan op valt, doet het pijn, maar dan is het wel zo eerlijk dat te melden." De beveiliger zou ook tegen de politie en de huisarts verschillende verklaringen hebben opgegeven.

Vergeten

De insinuatie van liegen vindt het OM te ver gaan. Wel kunnen ze begrijpen dat de beveiliger misschien sommige informatie was vergeten te delen.

De zaak wordt waarschijnlijk komende zomer inhoudelijk behandeld. Pankov zelf was donderdag niet aanwezig in de Alkmaarse rechtbank.