LigaMX bant uitsupporters na bloedbad, autoriteiten melden nog steeds geen doden
i

Getty Images

LigaMX bant uitsupporters na bloedbad, autoriteiten melden nog steeds geen doden

Eimert Pruis • 08:22, 07-03-2022 / Laatste Update: 04:55, 12-12-2023

Uitsupporters zijn niet meer welkom in de Mexicaanse competitie. Dat heeft voorzitter Mikel Arriola van de Liga MX aangekondigd na de gewelddadige supportersrellen bij het duel tussen Querétaro en Atlas. Daarbij zijn volgens de autoriteiten 26 gewonden gevallen. Mexicaanse media spreken over zeker 17 doden. "Ik verwacht niet dat de fans nog uitwedstrijden kunnen bezoeken", zei hij op een persconferentie.

Na een uur spelen ging het mis in het stadion van Querétaro, bij een stand van 1-0 voor Atlas. Aanhangers van beide clubs zochten de confrontatie en gingen op de tribunes op de vuist met elkaar. Beveiligers besloten de hekken rond het veld te openen, zodat supporters zich op het veld in veiligheid konden brengen. De spelers gingen de kleedkamers in. Ook buiten het stadion werd gevochten.

'Autoriteiten zijn bang voor melden doden'

Op beelden op sociale media was te zien hoe sommige bezoekers bewegingloos op de tribunes lagen, sommigen in een grote plas bloed. De autoriteiten hebben nog altijd niet bevestigd dat er doden zijn gevallen. Zij zijn volgens sommige media angstig om dit naar buiten te brengen. Ook zie je op sommige beelden dat politieagenten de andere kant opkeken terwijl er onder hun neus werd gevochten.

'Snelle berechting'

De Mexicaanse voetbalbond heeft de nationale competitie tijdelijk stilgelegd. De bond sprak zijn afschuw uit over de gebeurtenissen, evenals de continentale federatie Concacaf. Wereldbond FIFA kwam later ook met een verklaring waarin ze het geweld veroordeelde. "Onaanvaardbaar en niet te dulden. De FIFA sluit zich aan bij de Mexicaanse voetbalbond en de Concacaf in hun veroordeling van dit barbaarse incident en moedigt de lokale autoriteiten aan snel de verantwoordelijken te berechten. Onze gedachten gaan uit naar allen die onder de gevolgen hebben geleden."