Liverpool wint in krankzinnige wedstrijd van Newcastle United, jubileumgoal Mo Salah

Bart van der Wijst • 23:50, 01-01-2024 / Laatste Update: 00:13, 05-01-2024

Liverpool heeft maandag in een knotsgekke wedstrijd op nieuwjaarsdag van Newcastle United gewonnen. Bij rust stond het 0-0, de wedstrijd eindigde met 6 goals: 4-2. Mohamed Salah maakte zijn jubileumdoelpunt, maar miste ook een penalty. Verder scoorde Cody Gakpo als invaller.

Salah scoorde er sinds zijn komst in 2017 op los voor Liverpool. Hij maakte achtereenvolgens 32, 22, 19, 22, 23 en 19 goals. In de huidige jaargang staat de teller na vanavond op 14 treffers. De Egyptenaar had een hattrick kunnen maken, alleen miste een penalty. Na rust scoorde hij zijn 150e én 151e doelpunt voor Liverpool in de Premier League.

Bizar xG

Dat Liverpool niet meer heeft gescoord, komt met name door Newcastle-keeper Martin Dubravka. Hij stopte een penalty en verrichtte 10 reddingen. De thuisploeg had een expected goals (xG) van 7.27. Het hoogste in de geschiedenis van de Premier League.

Het was smullen geblazen op Anfield, met name Liverpool liet enkele fraaie dingen zien. De 1-0 van Salah viel uit een mooie aanval en ook de 2-1 van Curtis Jones kwam uit combinatiespel. Gakpo frommelde de 3-1 binnen na een wereldassist van Salah met buitenkantje voet.

Duikelaar Jota

Salah maakte zelf de 4-2 via een strafschop. Deze keer ging hij er wel in. Hij mag vooral Diogo Jota daarvoor bedanken. De Portugees ging om keeper Dubravka heen en werd heel lichtjes geraakt. Jota leek door te kunnen en de bal in een leeg doel te schieten maar in plaats daarvan viel hij: penalty. Die werd benut door Salah.

Alexander Isak en Sven Botman scoorden voor Newcastle United. Botman en Virgil van Dijk speelden een hele wedstrijd, Gakpo en Ryan Gravenberch vielen na iets meer dan een uur in.