Dit is de loting van AZ in de groepsfase van de Conference League
i

Pro Shots

Dit is de loting van AZ in de groepsfase van de Conference League

Pim Huberts • 17:03, 01-09-2023 / Laatste Update: 23:07, 11-12-2023

De tegenstanders van AZ in de groepsfase van de Conference League zijn bekend. AZ plaatste zich op het nippertje voor de Conference League door SK Brann na penalty's te verslaan. Check hieronder de loting van AZ in de Conference League.

Loting AZ in Conference League

1. AZ

2. Aston Villa

3. Legia Warschau

4. HŠK Zrinjski Mostar

AZ is ingedeeld in groep E. De Alkmaarders lootten direct zwaar, toen Aston Villa uit het balletje opdook. De nummer 2 van Polen, Legia Warschau, bleek de 2e club in de groep. Uit de laatste pot kwam HŠK Zrinjski Mostar, de kampioen van Bosnië.

Groepshoofd

AZ werd geplaatst in pot 1 en is dus groepshoofd. Hierdoor kon AZ de clubs met de hoogste clubcoëfficiënten niet loten. Eintracht Frankfurt, Dinamo Zagreb, Club Brugge, Gent, Fenerbahçe, Lille en Ferencváros konden onmogelijk geloot worden in de groep van de Alkmaarders.

Bodø/Glimt

Sinds de oprichting van de Conference League in 2021, speelde AZ al 2 keer eerder op het 3e Europese niveau. FK Bodø/Glimt was de boosdoener tijdens die eerste editie. Zij wonnen na 2 wedstrijden met 4-3 van AZ.

West Ham United

Een jaar later was de club opnieuw succesvol in de groepsfase en strandde het uiteindelijk in de halve finale. West Ham United bleek sterker en won met 2-1 en 1-0.

Europese finale

Het beste resultaat van AZ in een Europese voetbalcompetitie is van een tijdje terug. In de UEFA Cup van het seizoen 1980/81 verloor AZ in de finale met 5-4 van Ipswich Town.

Penalty's

AZ plaatste zich voor deze editie van de Conference League door eerst FC Santa Coloma te verslaan. Ze wonnen van de club uit Andorra met 1-0 en 2-0. In de play-offronde tegen SK Brann moesten penalty's aan de pas komen om een winnaar uit te wijzen. Na een 1-1-gelijkspel, speelden de ploegen opnieuw gelijk in reguliere speeltijd: 3-3. AZ won na penalty's.