Louis van Gaal gaat experimenteren in Nations League: 'Andere jongens op andere posities'
i

ANP

Louis van Gaal gaat experimenteren in Nations League: 'Andere jongens op andere posities'

Joris Kaper • 22:23, 30-05-2022 / Laatste Update: 06:32, 08-01-2024

Gaan we de komende wedstrijden van Oranje een hoop nieuwe dingen zien? Als het aan Louis van Gaal ligt wel. De bondscoach wil de duels in de Nations League benutten om vooral veel te experimenteren.

"Ik wil andere jongens aan het werk zien, zei Van Gaal tijdens een persconferentie. "En ik wil kijken hoe spelers het doen op andere posities. Daar zijn dit prima duels voor."

Blessures

Van Gaal moet misschien wel nieuwe dingen gaan proberen, want in de komende 3 wedstrijden doen de geblesseerde Donyell Malen, Ryan Gravenberch, Jordy Clasie, Arnaut Danjuma Groeneveld, Rick Karsdorp, Marten de Roon en Owen Wijndal in ieder geval niet mee, terwijl Virgil van Dijk alleen tegen België mee zal doen. De verdediger van Liverpool heeft namelijk een lang en zwaar seizoen achter de rug.

Jong Oranje

Van Gaal houdt ook Jong Oranje in de gaten, liet hij weten. "Het is goed voor hun ontwikkeling dat die jonge spelers straks een EK spelen. Daarom zitten spelers als Brian Brobbey, Lutsharel Geertruida en Sven Botman nu bij Jong Oranje." Ook zij zullen dus niet van de partij zijn bij het 'grote Oranje'. Van Gaal werkt daarom met een schaduwlijst van zo'n 50 spelers.

Oranje speelt vrijdag een wedstrijd tegen België voor de Nations League. Daarna volgen wedstrijden tegen Wales (8 juni) en Polen (11 juni).