Louis van Gaal over afwezigheid Steven Bergwijn: 'Kan niet 2 keer 90 minuten spelen'
i

Pro Shots

Louis van Gaal over afwezigheid Steven Bergwijn: 'Kan niet 2 keer 90 minuten spelen'

Sjors Tanis • 22:39, 29-03-2022 / Laatste Update: 09:36, 12-12-2023

Louis van Gaal kiest tegen Duitsland voor Donyell Malen in plaats van Steven Bergwijn en Tyrell Malacia in plaats van Nathan Aké. Bij de NOS gaf de bondscoach van Oranje waarom hij die keuze maakt.

"Hij kan niet 2 keer 90 minuten spelen", aldus Van Gaal over het ontbreken van Bergwijn in de basis.

Zelfde reden voor Aké

"Het was al verrassend dat ik de gok nam hem op te stellen tegen Denemarken. Hij was de man van de wedstrijd, maar hij begrijpt de keuze", zei Van Gaal, die nog een reden had. "Ik wil Malen ook op die positie zien." Net als Bergwijn bij zijn club Tottenham Hotspur speelt ook Aké bij Manchester City weinig. Daarom laat Van Gaal het 2-tal niet starten tegen Duitsland.

"Aké speelt ongeveer net zo weinig als Bergwijn", aldus Van Gaal. "Dat zag je in de laatste fase van de wedstrijd tegen Duitsland, maar hij heeft het goed gedaan. Hij moet meer speelminuten maken, dan kan je makkelijker 90 minuten uitspelen. In dit systeem is het ook fysiek zwaarder."

Voorkeur Frenkie

De verslaggever vroeg waarom een linksbenige speler (Teun Koopmeiners) rechts centraal op het middenveld staat en een rechtsbenige speler (Frenkie de Jong) aan de linkerkant. Van Gaal: ""Dat heeft met de voorkeur van Frenkie de Jong te maken. Hij wil liever aan de linkerkant spelen. Teun Koopmeiners maakt dat niet uit."

Wat moet beter?

Wat tegen Duitsland beter moet dan tegen Denemarken? "Dat we niet verrast worden door een spits die middenvelder wordt. Daar moeten we meteen op reageren. En we moeten vaster aan de bal worden. Dat zal niet makkelijk zijn, omdat de Duitsers ook veel druk zetten op de bal. Dit is een fantastische testcase."