Louis van Gaal over keus voor Noppert: 'Hij houdt normaliter de ballen tegen'
i

ProShots

Louis van Gaal over keus voor Noppert: 'Hij houdt normaliter de ballen tegen'

Marcel Roes • 17:51, 21-11-2022 / Laatste Update: 15:54, 07-01-2024

Oranje speelt maandag om 17.00 uur tegen Senegal op het WK 2022. De Nederlandse bondscoach Louis van Gaal geeft ons een waarschuwing mee: "We hebben voor het eerst onder mijn leiding de 11 tegen 11 minder goed uitgevoerd." Dat zei hij in gesprek met de NOS.

De man die voor de 3e keer Oranje leidt, en voor de 2e keer tijdens een WK (3e op het WK 2014), moest uitleggen waarom Andries Noppert als 1e keeper is gekozen. "Omdat hij normaal gesproken de ballen tegenhoudt", zei LvG droogjes.

"Keepen is de belangrijkste taak, al wil de bondscoach soms ook dat je moet kunnen opbouwen. Hij is beter met zijn voeten dan ik verwacht had. Mark Flekken had ook nog geen interland gespeeld toen ik hem opriep. Alleen Jasper Cillessen had die WK-ervaring."

De Ligt en Berghuis

Achterin stelt hij Matthijs de Ligt op, en op het middenveld start Steven Berghuis. "Daar hadden de media twijfels over", merkt Van Gaal op.

"Het heeft te maken met de tegenstander. Ik denk dat we profijt van hen hebben tegen dit soort tegenstander. De Ligt heeft kopkracht, nuttig als je de lengte ziet van deze jongens [van Senegal]. Fysieke kracht, ja."

"Ik ben een aanvallende coach. Ik heb in de persconferentie iets geroepen over creativiteit. Berghuis op het middenveld heeft daarmee te maken."

Compact en zuinig

Wat verlangt hij van zijn mannen? "Belangrijk is dat we de organisatie goed hebben bij een tegenaanval, dat we compact zijn. En dat we sober zijn bij balverlies, daar loeren ze op. Ik verwacht dat ze gaan verdedigen. Ze moeten zuinig zijn aan de bal."