Manchester City en Nathan Aké bekronen superjaar met winst op WK voor clubs
i

Getty Images

Manchester City en Nathan Aké bekronen superjaar met winst op WK voor clubs

Noah Hoogenboezem • 21:51, 22-12-2023 / Laatste Update: 23:53, 07-01-2024

Manchester City heeft voor de eerste keer het WK voor clubs gewonnen. In Saudi-Arabië won de ploeg van Pep Guardiola met 4-0 van Fluminense in de finale. Nathan Aké had een belangrijke rol bij de openingsgoal van 'The Citizens'. Het is de elfde keer op rij dat de Europese deelnemer het toernooi wint.

Manchester City plaatste zich voor het WK door afgelopen seizoen voor het eerst de Champions League te winnen. De Engelse club had eerder deze week in de halve finale met 3-0 gewonnen Urawa Red Diamonds, waar Bryan Linssen en Alex Schalk voetballen. Fluminense won in november de Copa Libertadores en versloeg maandag in de halve finale het Egyptische Al-Ahly met 2-0.

Snelste goal ooit

Het was al na veertig seconden raak voor Manchester City: Nathan Aké kreeg vanaf een meter of 25 heel veel ruimte en knalde de bal keihard op de paal. Julian Alvarez lette goed op en tikte de 1-0 binnen. Dat was de snelste goal ooit in een finale van het WK voor clubs. Nog binnen het half uur was het al 2-0 door een eigen goal van verdediger Nino.

Penalty?

Fluminense, waar Marcelo en Felipe Melo in de basis stonden, dacht nog een penalty te krijgen toen de scheidsrechter naar de stip wees. Dat ging niet door, want de grensrechter stak de vlag omhoog. City speelde de pot simpel uit en Phil Foden en Alvarez zorgden voor nog groter feest bij de Engelse superploeg.

Topjaar

De winst van het WK zal voor Manchester City helpen om het zelfvertrouwen op te krikken. In de Premier League staat City namelijk vierde na een slechte reeks. Desondanks is het een superjaar geweest voor The Citizens: ze wonnen de Premier League, de FA Cup, de Champions League, de UEFA Super Cup en nu dus het WK voor clubs. Alleen de League Cup en de Engelse supercup werden niet gewonnen.