Marco van Basten over Engels voetbalbeleid: ‘Hopelijk volgt KNVB dit voorbeeld’
i

ANP

Marco van Basten over Engels voetbalbeleid: ‘Hopelijk volgt KNVB dit voorbeeld’

Matthijs Nijhuis • 10:46, 01-08-2023 / Laatste Update: 23:58, 11-12-2023

Wangedrag van spelers, trainers én fans wordt komend seizoen harder bestraft in de Engelse voetbalcompetities. Marco van Basten, die eerder een persoonlijke brief aan FIFA-baas Gianni Infantino schreef, laat aan AD weten dat hij blij is met deze ontwikkeling. De oud-topspits hoopt dat de KNVB dit voorbeeld volgt.

Scheidsrechters in Engeland zullen eerder gele kaarten gaan uitdelen als spelers of trainers teveel zeuren of zich intimiderend gedragen. Van aanvoerders wordt verwacht dat zij de verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van hun teamgenoten. "Het initiatief van de Engelse bond is heel goed", reageert Marco van Basten.

Tijd voor verbetering

"Geweldig dat de Engelse FA - ondanks de slappe houding van de FIFA - het voetbal op deze manier helpt en beschermt. Hopelijk volgt de KNVB dit voorbeeld." Van Basten pleitte eerder al voor de regel dat alleen de aanvoerder met scheidsrechters mag praten en voor een zuivere speeltijd. De FIFA gaf destijds in een reactie aan altijd 'open te staan voor ideeën om de sport te verbeteren.'