Marino Pusic over coach zijn van een club uit oorlogsgebied: 'Je bent er continu mee bezig'
i

Getty Images

Marino Pusic over coach zijn van een club uit oorlogsgebied: 'Je bent er continu mee bezig'

Jeroen Rooseboom • 15:19, 11-01-2024 / Laatste Update: 07:26, 15-01-2024

Marino Pusic is sinds oktober de nieuwe hoofdcoach van Shakthar Donetskt. De thuisbasis van die club ligt in het door oorlog verscheurde oosten van Oekraïne. In gesprek met Langs de Lijn En Omstreken van NPO Radio 1 legt hij uit hoe de oorlog met bezetter Rusland zijn werk als trainer beïnvloedt.

Pusic heeft er geen moeite mee om zich bezig te houden met de spits van de tegenstander, in plaats van met bommen, granaten en de dood. "Ik kan me er prima van afsluiten, omdat ik er juist voor gevraagd ben om juist over die spits na te denken. Ik ben er om het team, met vrij jonge spelers, te ontwikkelen. Daar gaat al mijn energie naartoe. Niet alleen op vakinhoudelijk gebied, maar ook op menselijk vlak."

Gehard

Toch zit de harde werkelijkheid zeker wel in zijn hoofd. "Hoe je het ook wendt of keert, je bent er continu mee bezig", doelt Pusic op de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. "Ik merk wel dat mensen tot bepaalde mate gehard zijn in de situatie. Maar de zorgen zijn groot."

Thuis in Kyiv en Hamburg

Door de oorlog speelt Shakthar zijn thuiswedstrijden in de Oekrainse competitie in Kyiv en de Europese 'thuiswedstrijden' in het Duitse Hamburg. Pusic: "Het is geen thuiswedstrijd-gevoel. Europees moeten we tien, twaalf uur reizen om in Hamburg te gaan spelen. De club en de spelers wennen er steeds meer aan, maar helemaal gewend raak je er nooit aan. Het is eigenlijk te zwaar."

"De ene wedstrijd spelen we voor een vol stadion, dan weer thuis voor lege tribunes. Zo word je er constant mee geconfronteerd. Minuten stilte, een aftrap die symbolisch door oorlogsveteranen wordt gedaan. Maar naast al het verdriet zie je ook hoe trots mensen zijn. Dat is de positieve kant."