Mark-Jan Fledderus stopt na 'duw in gezicht' meteen met voetballen: 'Hier zijn we natuurlijk niet blij mee'
Mark-Jan Fledderus keerde als amateur terug op de voetbalvelden en liet zich meteen van z'n slechtste kant zien. ©Pro Shots/RTV Noord op X

Mark-Jan Fledderus stopt na 'duw in gezicht' meteen met voetballen: 'Hier zijn we natuurlijk niet blij mee'

12:02, 29-01-2024 / Laatste Update: 12:04, 29-01-2024

Mark-Jan Fledderus hoort het goede voorbeeld te geven, maar deed dat afgelopen weekend allerminst. De oud-voetballer van onder meer FC Groningen is tegenwoordig technisch directeur bij de Eredivisie CV, maar keerde op de amateurvelden terug als voetballer. In een negatieve hoofdrol en van korte duur, zo blijkt maandag.

Door alle commotie die is ontstaan, heeft Fledderus besloten om na die ene wedstrijd meteen weer te stoppen als voetballer van HSC. Dat zegt directeur Jan de Jong van de club tegen de Telegraaf. "Mark-Jan is er vanochtend direct op aangesproken. Hij toont zich schuldbewust, gaat ook niet meer voetballen. Over de inhoud van het gesprek doen we verder geen mededelingen. Dat is iets tussen werkgever en werknemer. Maar blij zijn we er natuurlijk niet mee.”

Het incident

RTV Noord was bij de rentree op het voetbalveld van Fledderus. De 41-jarige middenvelder liet zich na zestig minuten uit de tent lokken en 'duwde' zijn tegenstander in z'n gezicht, zoals hij het zelf omschreef. Gelukkig voor hem zag de scheidsrechter het niet en ontkwam hij aan een rode kaart. Na afloop sprak RTV Noord Fledderus aan op zijn rare actie en was de voetballer schuldbewust.

'Wat doe je nou weer, sukkel?'

"Iedereen weet dat ik een temperamentvolle speler was en dan moet ik me niet uit de tent laten lokken. Dat is een minuutje of zestig gelukt, maar toen gaf een speler van ODV me een duwtje bij het teruglopen en ik vond hem heel irritant. Toen gaf ik hem een duw in het gezicht terug. Dat moet ik niet doen en als de scheids het had gezien, was het een rode kaart. Op de één of andere manier lukt het me niet om dat eruit te krijgen. Daarna denk ik ook weer van: wat doe je nou weer sukkel?"

Debuut voor HSC

Fledderus debuteerde bij HSC uit Sappemeer in de vierde klasse. Dat is de club van oud-voorzitter van FC Groningen Hans Nijland. Die was zo trots als een pauw dat hij Fledderus had weten te strikken. "Dit is na de komst van Luis Suárez misschien wel mijn mooiste transfer." Helaas voor Nijland is deze 'toptransfer' dus maar van korte duur.

Scheidsrechter: anders had hij rood gekregen

HSC won zaterdag met 2-1 van ODV. Fledderus gaf de voorassist bij de tweede goal van de thuisclub, maar had dus eigenlijk niet meer op het veld mogen staan. Scheidsrechter Jan-Willem Bouw zag het voorval dus niet, maar zei na afloop dat Fledderus anders een rode kaart had gekregen.

Mark-Jan Fledderus

Fledderus was jarenlang voetballer in de Eredivisie bij FC Groningen, Heracles en Roda JC. Na zijn actieve carrière werd hij in 2019 technisch directeur bij FC Groningen, als opvolger van Ron Jans. In februari 2023, na vier jaar bij zijn oude club te hebben gewerkt, werd hij op non-actief gesteld vanwege de tegenvallende resultaten van FC Groningen en het gefaalde transferbeleid in de zomer. FC Groningen degradeerde dat seizoen uit de Eredivisie.