Marokkaanse voetbalploeg vast in Guinee na militaire coup: 'Hoor heel de dag schoten'

Trevor Wagener • 12:46, 06-09-2021 / Laatste Update: 21:20, 05-01-2024

De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Guinee en Marokko van maandag gaat niet door en is tot nader orde uitgesteld. Het duel vindt geen doorgang vanwege een militaire opstand in Guinee. Dit weekend gingen de grenzen al dicht.

Het gevolg hiervan voor de Marokkaanse spelers is dat zij hun hotel niet uit kunnen. Als alles volgens planning zou verlopen, zou er maandag om 17.00 afgetrapt worden. De Afrikaanse voetbalbond CAF gelaste het duel af omdat de politieke en veiligheidsituatie in Guinee 'zeer onstabiel is' en 'nauwelettend in de gaten wordt gehouden door de FIFA en de CAF'.

Onrustig

In de hoofdstad Conakry kwamen militaire in opstand. Zij deden dit uit onvrede tegen het beleid van de huidige president Alpha Conde. Het is niet bekend wanneer de grenzen opengaan en of de Marokkaanse selectie het land mag verlaten. Bondscoach Vahid Halilhodzic sprak met het Franse medium L'Equipe over de barre situatie.

"We zijn in het hotel maar horen heel de dag geweerschoten. We wachten op toestemming om naar het vliegveld te vertrekken, maar zitten voorlopig vast. Het is ongeveer een uur rijden naar het vliegveld, waar een toestel op ons wacht. Alleen ja, als je buiten schoten hoort, is de veiligheid niet 100 procent gegarandeerd."

Lees ook: 'Hakim Ziyech wil geen leugens meer horen van clownesque bondscoach Vahid Halilhodzic'