Marokko komt in een verhit duel met Congo op Afrika Cup goed weg met gelijkspel
Henock Inonga (links) en Achraf Hakimi (rechts) vechten een duel uit / AFP

17:23, 21-01-2024 / Laatste Update: 17:30, 21-01-2024

Marokko heeft zijn tweede wedstrijd op de Afrika Cup gelijkgespeeld. In een heet (32 graden) én verhit duel werd het 1-1 tegen Congo. Met name Congo zal daar niet blij mee zijn, want dat land miste een penalty.

Marokko kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong via de tandem Hakim Ziyech/Achraf Hakimi. De corner was van Ziyech, de volley van Hakimi vloog erin: 1-0 voor Marokko. Daarna werd het vooral een vechtwedstrijd, soms zelfs letterlijk.

Congo kreeg voor rust de kans om langszij te komen. Cédric Bakambu mocht aanleggen voor een penalty, maar schoot de bal na een vreemde aanloop op de paal. De aanleiding voor de strafschop was een elleboogstoot van Selim Amallah in het gezicht van Henock Inonga, die bloedend achterbleef. Het cadeautje werd dus niet benut door Bakambu, die de bal met trillende handjes klaarlegde.

Gelijkmaker na rust

In de tweede helft kreeg Congo toch loon naar werken. Silas Katompa maakte de 1-1 na een teruggetrokken voorzet van Meschack Elia. Daarna waren er zelfs kansen voor Congo om op 2-1 te komen, maar Samuel Moutoussamy schoot voor een leeg doel over en Fiston Mayele vond Yassine Bounou op zijn weg. Dus bleef het bij 1-1, al kreeg de wedstrijd nog een staartje. Er wilden nog was spelers vechten, dus ontstond er wat geduw en getrek na de wedstrijd.

Aan de eindstand veranderde het in ieder geval niets. Marokko blijft wel koploper in Groep F van de Afrika Cup.