MATCHFIXER meldt zich: wedstrijden in beloftencompetitie gefixt, KNVB wil politieonderzoek
i

Pro Shots

MATCHFIXER meldt zich: wedstrijden in beloftencompetitie gefixt, KNVB wil politieonderzoek

Eimert Pruis • 20:26, 03-10-2021 / Laatste Update: 14:20, 07-01-2024

Een matchfixer heeft zich gemeld bij de NOS, die in een podcast onderzoek doet naar matchfixing in de Nederlandse sportwereld. Volgens de fixer zijn er meerdere wedstrijden in de beloftencompetitie gefixt de afgelopen jaren.

De KNVB neemt de melding serieus en wil dat de politie onderzoek doet.

De NOS kwam met de fixer, een Hagenaar in de 20, in contact nadat hij een mislukte poging deed om een darter te recruiten. Dat werd niks, maar hij zei wel veel wedstrijden in de beloftencompetitie van het betaald voetbal te hebben gemanipuleerd. Hij zette zelf ook op die wedstrijden, via Duitse en Belgische gokkantoren.

Fixer was bevriend met speler Jong Roda JC

Bij Jong Roda JC-Jong RKC (november 2019) zou vooraf al bekend zijn dat Roda zou winnen. De fixer heeft een vriend bij Jong Roda zitten en via hem benaderde hij 5 spelers van Jong RKC. Die kregen elk 1500 euro om te verliezen. "De winst was tussen de 20 en 30 duizend euro. Die vriend van mij deelde in de winst."

Een gokdatabedrijf analyseerde die wedstrijd en kwam tot een duidelijk conclusie. "Wij twijfelen aan de integriteit van deze wedstrijd".. Uit de analyse blijkt dat bij Singbet (een van de grootste Aziatische gokaanbieders) in de 1e helft opvallend veel gegokt werd op de winst van Jong Roda, zonder dat het spelbeeld daar aanleiding voor gaf. Zelfs toen RKC op voorsprong kwam veranderde er niets aan het gokpatroon. Uiteindelijk won Roda met 2-1.

RKC-spelers spraken over opzettelijk verliezen

Er zijn nog meer wedstrijden gemanipuleerd, maar voor het onderzoek beperkte de NOS zich tot Jong Roda JC-Jong RKC. Zo sprak de omroep een betrokken speler van RKC die zei dat ploeggenoten spraken over gokken op het eigen verlies.