Matig Barcelona voorkomt pijnlijke nederlaag tegen Vallecano bij rentree De Jong

Jeroen Rooseboom • 18:13, 25-11-2023 / Laatste Update: 02:18, 05-01-2024

Een zeer pover FC Barcelona heeft op bezoek bij Rayo Vallecano genoegen moeten nemen met een punt. Met de in de basis teruggekeerde Frenkie de Jong voorkwam Barça ternauwernood een nederlaag tegen de middenmoter (1-1).

De Jong stond 63 dagen aan de kant met een enkelblessure. Hij speelde met de aanvoerdersband. Sergi Roberto, de 1e aanvoerder, is geblesseerd. Ter Stegen, de 2e aanvoerder van Barcelona, liep vorige week een rugblessure op bij de Duitse nationale ploeg.

Inspiratieloos

FC Barcelona begon stroef aan het uitduel tegen Vallecano. De thuisploeg loste de eerste 2 schoten op doel, al waren dat niet per se grote kansen. Barça zelf stichtte zelfs geen enkel gevaar in de openingsfase. De ploeg van Xavi oogde behoorlijk inspiratieloos.

Lange tijd leek het hoogtepunt in de 1e helft te komen van de nog maar 16-jarige basisklant Lamine Yamal. Vanaf de rechterkant zette hij een dribbel in, speelde 4 verdedigers uit, maar zijn schot ging zonder al te veel vaart recht op de keeper af.

Beide teams leken dus zonder te scoren de kleedkamer op te zoeken, maar dat was buiten een geweldige knal van Unai López gerekend. Een afgeslagen bal kwam voor de voeten van de middenvelder, die vanaf een meter of 35 verwoestend uithaalde en doel trof. Tekst loopt door onder de video

Weinig verbetering na rust

Ook na rust bleef het bijzonder matig wat Frenkie de Jong en co. lieten zien. Pedri kopte een keertje over en in de 67ste minuut hoopte Barça op een penalty als linksback Alejandro Balde een duwtje krijgt. De scheidsrechter vond het echter te licht.

Grote kansen voetbalde FC Barcelona ook daarna niet bij elkaar, maar in de 82ste minuut was daar alsnog de gelijkmaker. Vallecano-verdediger Florian Lejeune werkte de bal achter zijn eigen doelman na een scherpe voorkant van de linkerkant. Daar bleef het ook bij: 1-1.