'Matthijs de Ligt heeft bewijs geleverd tegen Juventus in onderzoek van UEFA'
i

Getty Images

'Matthijs de Ligt heeft bewijs geleverd tegen Juventus in onderzoek van UEFA'

Jeroen Rooseboom • 18:42, 08-12-2022 / Laatste Update: 00:37, 12-12-2023

Volgens de Italiaanse krant Corriere dello Sport heeft Matthijs de Ligt, oud-speler van Juventus, belastend bewijsmateriaal geleverd aan de openbaar aanklager in het kader van het onderzoek naar diezelfde club. De Oude Dame wordt verdacht van fraude.

De Ligt en zijn toenmalige teamgenoot Mattia de Sciglio zouden berichten hebben laten zien waarin stond dat Giorgio Chiellini tegen de spelers zei dat ze slechts 1 maand salaris zouden hoeven missen. Het restant zou 'onder de tafel' betaald worden. Dit gebeurde allemaal in de periode dat de coronapandemie op zijn hevigst was en de club het financieel zwaar had.

Lees ook: Juventus-fans woedend op De Ligt na leveren bewijs fraude aan UEFA: ‘Rat! Verrader! Stuk stront!’

Gefraudeer en gesjoemel

In de officiële documenten die de club heeft opgegeven, staat dat ze de spelers hebben gevraagd om vier maanden aan salaris op een later moment te ontvangen. Ook onderzoekt de UEFA nu of er is gesjoemeld met transfersommen, zodat het financiële plaatje er een stuk rooskleuriger uit zou zien. Daarom is het frauduleus: Juventus had op basis van de financiën misschien helemaal niet mee mogen doen met de Serie A.

Het onderzoek kan grote gevolgen hebben voor Juventus. De kans bestaat dat de club wordt teruggezet naar de Serie B en dat de titels die in die jaren zijn gewonnen, worden afgepakt. Het volledige bestuur van de club stapte eerder al op vanwege de ernst van de beschuldigingen.

Lees ook: Degradatie dreigt voor Juventus: ‘Het is nóg groter dan het omkopingsschandaal uit 2006’