Media over WK-plaatsing Oranje: 'Zenuwen zichtbaar, Noorwegen was niet goed'

Trevor Wagener • 09:54, 17-11-2021 / Laatste Update: 22:01, 11-12-2023

Het Nederlands elftal plaatste zich dinsdag na een zege (2-0) op Noorwegen voor het WK-voetbal van 2022 in Qatar. Een dag na de kwalificatie schreven de media hierover, al ging men vooral in op het mindere niveau van de wedstrijd.

In de Rotterdamse Kuip was vanwege coronamaatregelen geen publiek toegestaan. AD sprak dan ook van een 'absurde setting' en haalde bondscoach Louis van Gaal, die vanwege een val in een rolstoel zit, aan.

"Iets verderop zat Van Gaal, in een skybox ter hoogte van de middenlijn. Bij een wedstrijd die zomaar zijn laatste uit zijn carrière had kunnen worden", aldus de krant. Het AD sprak verder over een moeizame, nerveuze wedstrijd. Ook De Telegraaf vond het niveau niet al te hoog.

Zenuwachtig Nederlands elftal

"De spanning was groot en de zenuwen waren zichtbaar in het spel", aldus de conclusie van de krant. "Wat dat betreft was het lot van Portugal een schrikbeeld." De Portugezen hadden tegen Servië eenzelfde opdracht als Oranje, maar kregen midweeks in de slotseconden nog een tegengoal.

Ook de Noorse media vonden de wedstrijd maar niks. "Nederland heeft gemakkelijk toegang tot het WK gekregen. De conclusie na de WK-kwalificatiereeks is simpel: Noorwegen was niet goed genoeg", schreef Dagbladet. Volkskrant vond dat Oranje zonder echte inspanning zich kwalificeerde.

Kritiek in media op Oranje

"Dit duel was van monumentale saaiheid. Men verlangde vooral naar het einde, het was alles of niets en het werd alles: meedoen aan het WK." Noorwegen daarentegen slaagde er niet in om voor het eerst sinds EURO 2000 weer op een eindtoernooi te verschijnen. "We wachtten, wachtten en blijven wachten", meende Aftenposten.

"We moesten winnen om play offs te halen, maar dat was te veel gevraagd." Noorwegen speelde defensief, maar moest in de slotfase buigen voor Oranje, dat volgens Trouw veel compacter speelde. "Dat was de belangrijkste wijziging ten opzichte van Montenegro", aldus de krant. "Oranje had hierdoor lang en makkelijk de controle."

Europese landen naar WK 2022

Nederland is 1 van de 10 landen uit Europa dat zeker is van het WK in Qatar. Ook Frankrijk, België, Duitsland, Denemarken, Kroatië, Spanje, Servië, Engeland en Zwitserland zijn er eind volgend jaar hoe dan ook bij.