Meer dan 100 punten en alsnog niet promoveren, het kan in de National League
i

Getty Images

Meer dan 100 punten en alsnog niet promoveren, het kan in de National League

Bart van der Wijst • 16:42, 08-04-2023 / Laatste Update: 03:16, 12-12-2023

Het is ongekend spannend in de Vanorama National League, het 5e niveau van Engeland. Die competitie behoort niet tot de voetbalpiramide (Premier League, Championship, League One en League Two), maar de winnaar daarvan promoveert er wel naar. En er bestaat een kans dat een team met 100+ punten niet eens promoveert.

Alleen de nummer 1 promoveert rechtstreeks. Dat maakt van de National League een van de lastigste competities ter wereld. De nummers 2 tot en met 7 spelen play-offs om 1 ticket naar de League Two.

Hollywood vs. oudste voetbalclub ter wereld

Met nog een paar duels te gaan is het ongekend spannend. Wrexham AFC, de club van Hollywood-eigenaren Rob McElhenney en Ryan Reynolds, heeft de beste papieren. Zij hebben alles in eigen hand. Paasmaandag kan een belangrijke speeldag worden, dan komt de grote concurrent Notts County op bezoek. Daar speelt de Portugese Nederlander Ruben Rodrigues (zie foto).

Notts County staat momenteel bovenaan in National League met 100 punten uit 42 wedstrijden. Wrexham heeft er evenveel, alleen een wedstrijd minder gespeeld. Het doelsaldo van Notts County (+70) is beter dan dat van Wrexham (+67). Vrijdag verloor Wrexham met 3-1 bij Halifax Town, waardoor het de koppositie afstond aan Notts County.

Drama

Wat het allemaal nog leuker maakt, is dat Wrexham gevolgd wordt voor de docuserie Welcome to Wrexham. Met de huidige titel/promotiestrijd betekent dat gegarandeerd spektakel.

In april valt de beslissing, al bestaat er ook de kans dat een van de teams niet promoveert. Zelfs niet met meer dan 100 punten...

Resterende programma Notts County:

Wrexham (uit)

Woking (thuis)

Maidstone (uit)

York City (thuis)

Resterende programma Wrexham:

Notts County (thuis)

Barnet (uit)

Yeovil (thuis)

Boreham Wood (thuis)

Torquay United (uit)