Na 1,5 jaar zijn Vitesse-fans weer welkom in Nijmegen bij derby tegen NEC
i

Pro Shots

Na 1,5 jaar zijn Vitesse-fans weer welkom in Nijmegen bij derby tegen NEC

Joris Kaper • 15:21, 06-03-2023 / Laatste Update: 02:01, 12-12-2023

Goed nieuws voor fans van Vitesse en NEC! Bij de komende derby tussen de 2 rivalen zijn uitfans weer welkom in het Goffertstadion. Dat heeft burgemeester Hubert Bruls besloten in overleg met politie, openbaar ministerie en NEC. De burenruzie wordt voor het eerst sinds oktober 2021 weer met uitpubliek gespeeld.

Volgens de burgemeester hebben supporters van beide clubs de afgelopen maanden laten zien dat 'het sportief en zonder problemen mogelijk is' om weer uitfans toe te laten. Vitesse krijgt bij de eerstvolgende derby in Nijmegen, op zondag 16 april, de beschikking over het hele uitvak (500 plekken).

Het besluit is nog wel onder voorbehoud: Mochten er voor de derby ongeregeldheden plaatsvinden of daar aanwijzingen voor zijn, kan het besluit nog worden teruggedraaid. "Zo nodig nog op de ochtend voor wedstrijd", zo staat er in het besluit te lezen.

Ingestort uitvak en rellen buiten het stadion

De laatste keer dat de ploegen met uitfans tegen elkaar speelden was in oktober 2021 in de Goffert. Destijds stortte het onderste deel van het uitvak in, met daarin springende Vitesse-fans. Ook ontstonden buiten het stadion hevige rellen tussen hooligans en de politie. Daardoor werd besloten om uitsupporters van NEC bij de derby in Arnhem te weren.

Reactie Bruls

Burgemeester Bruls: "Voetbal kijken in het stadion moet leuk en veilig kunnen, voor alle supporters, jong en oud. Iedereen zal het ermee eens zijn dat enthousiaste uitsupporters in een stadion bijdragen aan de sfeer. Mensen die met andere doelen naar een wedstrijd komen, verpesten de derby voor iedereen. Ik ga ervan uit dat uit- en thuissupporters zich gedragen, voor, tijdens en na deze wedstrijd, zodat het echt om het voetbal gaat", aldus de burgemeester van Nijmegen.

Boycot NEC-fans

Vitesse besloot eerder al dat er ook bij de derby in het Gelredome op 15 januari weer NEC-fans welkom waren. Wel werd er door de gemeente Arnhem besloten dat NEC slechts 400 kaarten zou krijgen in plaats van de mogelijke 1200. De club vroeg om minimaal 600 kaarten, maar toen dat aantal kaarten niet gegeven werd riep de harde kern van NEC op tot een boycot en besloot NEC de kaartverkoop te sluiten.