Napoli bijt niet door en moet Milan doorgang geven naar halve finale Champions League

Eimert Pruis • 00:58, 19-04-2023 / Laatste Update: 22:06, 11-12-2023

Napoli gaat het geweldige seizoen niet bekronen in de Champions League. De koploper van de Serie A was in het Italiaanse kwartfinaleonderonsje met AC Milan dreigend, maar beet nooit door. Na een wedstrijd met 2 gemiste pingels, een wereldgoal en een hele late Napoli-treffer stond er 1-1 op het scorebord in Stadio Diego Armando Maradona.

Milan won dus 2 keer met 1-0 en mag zich gaan opmaken voor de halve finales van de Champions League. 16 jaar geleden lukte Milan dat voor het laatst. De 7-voudig winnaar, die in de Serie A een straatlengte achterstand op Napoli heeft, treft daarin stadsrivaal Inter of Benfica. Die wedstrijd is woensdagavond. Inter verdedigt een 2-0-voorsprong in eigen Giuseppe Meazza.

Stormloop Napoli zonder effect

Napoli begon zoals verwacht met een stormloop richting het Milan-doel. Khvicha Kvaratskhelia had er zin en en de Maradona uit Georgië dribbelde erop los. Alleen was zijn laatste kapbeweging of schot telkens niet goed. Het bleef daarom bij dreiging. Schoten van Matteo Politano en de van een blessure teruggekeerde topspits Victor Osimhen sorteerden ook geen effect.

Giroud mist penalty

Milan overleefde de Napolitaanse aanvalsgolf en richtte zich op. In de 22e minuut kreeg Olivier Giroud een gouden kans op de openingstreffer. Mário Rui veroorzaakte een penalty en normaal gesproken kan je dat buitenkansje wel aan de Franse spits overlaten. We hadden alleen niet gerekend op de uitstekende doelman Alex Meret. De Italiaanse Napoli-goalie dook in de goede hoek.

Meret houdt Napoli op de been

Even later had Meret weer een geweldige redding in huis. Milan had namelijk het heft in handen genomen en wilde niet gaan rusten met 0-0. Giroud zou vlak voor rust alsnog scoren, maar het doelpunt kwam volledig op conto van Rafael Leão.

Werelddoelpunt Milan

De Portugese aanvaller dacht: ik doe het wel even dan. Hij pikte de bal dik op de eigen helft op en begon aan een hele lange solo. Hij wurmde zich langs tig Napoli-spelers en bleef zo sterk op de been dat hij uiteindelijk alleen de bal nog maar naar Giroud moest schuiven. Zo geschiedde en een werelddoelpunt in Stadio Diego Armando Maradona. Een bijna-kopie van dat iconische doelpunt van Maradona tegen Engeland op het WK van 1986.

Giroud smeert terecht de schoenen van Leão

Napoli dreigend, maar niet bijtend

Niet geheel onlogisch begon de 2e helft zoals de 1e. Napoli opende de eenrichtingsweg naar het doel van Mike Maignan. Met Kvaratskhelia en Osimhen heeft Napoli een extreem dreigende voorhoede. Voorlopig zagen we tandeloze tijgers die niet doorbeten en aan de andere kant stond de leeuw van de wedstrijd (Leão).

Portugese parel probeert het nogmaals

Leão probeerde met een spectaculaire omhaal nog maar eens om een werelddoelpunt te maken. Hij faalde, net zoals Amir Rrahmani van Napoli bij een kansrijke kopbalmogelijkheid.

Pingel Napoli!

10 minuten voor tijd had Kvaratskhelia moeten scoren. Fikayo Tomori kwam inglijden en maakte hands. De Georgische aanvaller legde aan vanaf 11 meter, maar Milan heeft met Maignan ook een penaltykiller. De Milan-doelman koos de goede hoek en liet Milan juichen.

In blessuretijd scoorde topspits Oshimen alsnog uit het niets. Het doelpunt viel alleen veel te laat.