Nathan Aké is de 8e Nederlander die het WK voor clubs wint
i

Getty Images

Nathan Aké is de 8e Nederlander die het WK voor clubs wint

Noah Hoogenboezem • 23:32, 22-12-2023 / Laatste Update: 03:35, 05-01-2024

Nathan Aké won vrijdag met Manchester City het WK voor clubs en dat was de bekroning van een superjaar. Aké won met Manchester City liefst vijf prijzen. Hij was daarmee natuurlijk veruit de succesvolste Nederlandse voetballer van het jaar, maar zijn winst op het WK voor clubs is helemaal bijzonder. Hij is pas de 8e Nederlander die deze prijs heeft gewonnen en in dat rijtje staan een aantal opvallende namen.

Aké stond in de basis tijdens de met 4-0 gewonnen finale tegen het Braziliaanse Fluminense. De verdediger was belangrijk voor zijn ploeg, want hij schoot in de eerste minuut keihard tegen de paal en ploeggenoot Julian Alvarez tikte daarop de rebound binnnen. Aké is daarmee de eerste Nederlander sinds 2019 die het WK heeft gewonnen.

Liverpool

Liverpool won vier jaar geleden het WK en deed dat met liefst vier Nederlanders: Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum, Sepp van den Berg en Ki-Jana Hoever. De helft van alle Nederlandse winnaars komen dus uit dat jaar. Van Dijk was trouwens wel de enige speler die ook minuten maakte. Zijn drie landgenoten zaten allemaal op de bank tijdens de finale, maar hebben de prijs daardoor dus wel officieel gewonnen.

Nederlandse winnaars WK voor clubs

Clarence Seedorf (AC Milan, 2007)

Edwin van der Sar (Manchester United, 2008)

Wesley Sneijder (Internazionale, 2010)

Virgil van Dijk (Liverpool, 2019)

Georginio Wijnaldum (Liverpool, 2019)

Sepp van den Berg (Liverpool, 2019)

Ki-Jana Hoever (Liverpool, 2019)

Nathan Aké (Manchester City, 2023)

Het gaat hier om het WK voor clubs en dus niet om de wereldbeker die Ajax in 1995 won