Geïrriteerde Van Gaal baalt van 2-2 tegen Polen: 'Zij speelden met 10 verdedigers'
i

Proshots

Geïrriteerde Van Gaal baalt van 2-2 tegen Polen: 'Zij speelden met 10 verdedigers'

Trevor Wagener • 01:29, 12-06-2022 / Laatste Update: 06:12, 12-12-2023

Bondscoach Louis van Gaal reageerde voor de camera's van de NOS geïrriteerd en teleurgesteld na het 2-2-gelijkspel in De Kuip tegen Polen. Van Gaal was trots op de veerkracht van het Nederlands Elftal, maar hekelde de matige 1e helft. Ook kreeg scheidsrechter Halil Meler, samen met Memhpis Depay, Mark Flekken en Jurriën Timber, een veeg uit de pan.

Lees ook: 'Frenkie de Jong maakt gehakt van arbiter Meler na Nederland - Polen'

"De scheidsrechter floot niet in ons voordeel", zei Van Gaal aan het einde van zijn relaas. "Laat ik het maar zo zeggen. Iedere keer als wij de druk opvoerden, floot hij af." Van Gaal vond onder meer dat middenvelder Frenkie de Jong dat gedoe met de arbiter goed oppakte. "Niets mis mee. De beslissingen waren ook niet in ons voordeel. Ondanks dat gingen we door."

Van Gaal was niet te spreken over de 1e helft van Oranje. Polen kwam via Matty Cash op 0-1. Gelijk na de pauze verdubbelde Piotr Zielinski de Poolse voorsprong. "Wij leden te veel onnodig onzorgvuldig balverlies." Ook was de bondscoach niet te spreken over de tactiek van de Polen. "We speelden tegen een ploeg die met 10 man verdedigde. Ik zag die coach een gat in de lucht springen. Zoiets heb ik nog nooit gezien."

Poolse muur

Polen had 2 kansen. "Dat waren 2 schoten en 2 keer zat hij erin", ging Van Gaal verder. Doelman Flekken ging niet vrijuit. "Hij had de ballen kunnen hebben als hij zich anders had opgesteld", sprak hij. "Wel vind ik het knap dat hij dat na afloop meteen toegeeft." Ook verdediger Timber kreeg kritiek. De Ajacied werd vervangen door PSV'er Jordan Teze. "Teze heeft een snelle pass, we moeten niet te veel lopen met de bal, hij dribbelde te vaak. 1 goede actie is niet genoeg om als team te blijven voetballen. Ik had het idee dat Timber op zijn laatste benen liep."

Van Gaal stoorde zich aan de spelopvatting van Oranje. "Met zoveel balverlies is het moeilijk voetballen. Als we de bal sneller laten rondgaan en beter scannen, weten we beter wanneer we diepte kunnen zoeken. Dat lukte ons niet. Dit zijn allemaal leermomenten voor deze jongens. Ze zijn allemaal 22, 23 tot 24 jaar oud."

Penalty

Ook baalde de bondscoach van de gemiste penalty van Memphis Depay. Na goals van Davy Klaassen en Denzel Dumfries kwam Oranje terug in de wedstrijd, maar liet het vanaf 11 meter na de 3 punten in Rotterdam te houden. "Memphis speelde niet zijn beste wedstrijd, daar kunnen we duidelijk over zijn. Ik hoop dat hij de penalty's op het WK wel maakt. Als hij deze had benut, hadden we gewonnen. Bijna, maar dat is niet genoeg. We zaten met een gevoel alsof we verloren hadden."