NL op 3 in de ranking! Nederlandse clubs maakten in 4,5 jaar liefst 742 miljoen winst op transfers 🤑
i

Getty Images

NL op 3 in de ranking! Nederlandse clubs maakten in 4,5 jaar liefst 742 miljoen winst op transfers 🤑

Eimert Pruis • 15:44, 14-03-2022 / Laatste Update: 00:01, 09-01-2024

Nederlandse voetbalclubs maken heel veel winst op transfers. Van alle landen hebben alleen Portugal en Brazilië een hogere balans als je de uitgaven aan transfers van de transferinkomsten aftrekt. Sinds juli 2017 verdienden Nederlandse clubs in totaal liefst 742 miljoen euro aan transfers.

In Nederland gaven de clubs in totaal 431 miljoen euro uit aan nieuwe spelers. Dat klinkt veel, maar diezelfde clubs verdienden 1,173 miljard euro aan uitgaande transfers. Dat berekende statistiekenbureau CIES Football Observatory op basis van alle jaarlijkse FIFA-transferrapporten.

De Ligt de duurste

De transfer van Matthijs de Ligt naar Juventus viel ook in die afgelopen 4,5 jaar. In de zomer van 2019 betaalde de 'Oude Dame' liefst 85 miljoen euro voor de verdediger van Ajax. Hij is daarmee de duurste uitgaande transfer in Nederland ooit.

Portugal en Brazilië handelen het beste

Portugal voert de ranglijst van best verdienende landen aan transfers aan. De Portugese clubs zijn een kei in het halen van 'goedkope' vooral Braziliaanse talenten, om ze vervolgens voor de absolute hoofdprijs te verkopen. 1,147 miljard euro winst leverde dat op. Brazilië zelf zit op precies 1 miljard aan winst. Achter Nederland volgen Frankrijk, Argentinië en België.

Engeland gooit miljarden weg op de markt

Het zal je wellicht niet verbazen, maar Engeland maakt VERUIT het meeste verlies op transfers. Schrik niet maar Engelse clubs verloren de afgelopen 4,5 jaar liefst 4,35 miljard euro op de transfermarkt.