Nederland wil WK 2027 binnenhalen met duurzaamheid: 'Alles met de trein of de bus'
i

ANP

Nederland wil WK 2027 binnenhalen met duurzaamheid: 'Alles met de trein of de bus'

Matthijs Nijhuis • 10:15, 28-11-2023

Nederland wil in 2027 samen met buren Duitsland en België het WK voetbal voor vrouwen organiseren. Het toernooi kreeg vorige zomer nog veel kritiek toen organisatoren Australië en Nieuw-Zeeland de deelnemers behoorlijk vaak in het vliegtuig propten. Nederland wil dat even anders gaan doen en zet in op duurzaamheid.

Lees ook: Komt het WK vrouwenvoetbal naar Nederland? Concurrent Zuid-Afrika trekt zich terug

Het bid werd maandag officieel ondertekend. Terwijl de selectie een balletje stond te trappen in het noodweer, kwamen de KNVB, demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport) en vertegenwoordigers van de grote Nederlandse gemeenten naast het veld bijeen. Zij moeten het WK in Nederland mogelijk gaan maken.

Duurzame boel

De insteek van Nederland, Duitsland en België is duurzaamheid. Omdat de relatief kleine landen lekker dicht bij elkaar liggen hoeft er natuurlijk lang niet zoveel gevlogen te worden. "We willen het zo duurzaam mogelijk maken", zegt Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. "Teams en toeschouwers zouden alleen maar binnen moeten komen vliegen, om vervolgens alles met de trein of de bus te doen."