Nederlander Niels Hartman na debuut tégen Oranje: 'Heel indrukwekkend'
i

ANP

Nederlander Niels Hartman na debuut tégen Oranje: 'Heel indrukwekkend'

Joris Kaper • 10:55, 28-03-2023 / Laatste Update: 05:58, 12-12-2023

De media gaven Oranje er flink van langs na de 3-0-zege op Gibraltar, maar 1 Nederlander beleefde maandag de avond van zijn leven. De 22-jarige Niels Hartman, geboren in Schoonhoven, maakte zijn debuut voor Gibraltar tégen het Nederlands elftal in de Kuip.

Normaal gesproken speelt hij voor zo'n 100 man op het 9e niveau van Engeland bij Loughborourgh University. Maar sinds maandag mag Niels Hartman zich ook international noemen. In de 86e minuut mocht hij invallen bij Gibraltar tégen het land waar hij werd geboren.

'Indrukwekkend'

En dat hoopte hij al: Het is moeilijk om je voor te stellen, want een stadion met 50.000 man heb ik nog nooit meegemaakt. Maar het was heel indrukwekkend. Dat is het goede woord denk ik, heel mooi", aldus Hartman na afloop.

Lees ook: Wie is Niels Hartman, de Nederlander die tegen Oranje kan debuteren bij Gibraltar?

'Een droom die uitkomt'

"Een droom die uitkwam, zeker", zegt de 22-jarige middenvelder tegen de NOS. "Je internationale debuut maken in de Kuip is natuurlijk extra speciaal. De coach vertelde dat de kans aanwezig was dat ik mocht debuteren, maar dat was ook al zo tegen Griekenland en toen bleef ik de hele wedstrijd op de bank. Hij zei dat ik erin zou komen als ik iets kon betekenen voor het team en dat ik anders mijn kans moest afwachten. Gelukkig heb ik mijn debuut gekregen, hartstikke mooi."

Gibraltarees paspoort

Sinds Hartman bezig is met het aanvragen van een Gibraltarees paspoort hoopte hij ooit in grote stadions tegen grote namen te spelen. Ondanks de nederlaag had hij de avond van zijn leven: "Het is nog steeds een nederlaag, dus je kan dan nooit supertevreden zijn. Maar we hebben onszelf wel verbeterd. Er zit echt verbetering in Gibraltar als voetballand", aldus Hartman.

Hij kon op de steun rekenen van veel vrienden en familie op de tribune. "Mijn ouders, mijn vriendin, vrienden: hartstikke leuk dat ze allemaal gekomen zijn."