Nederlandse kranten zien déjà vu en CL-vloek Ajax: 'Ajax tast mis' en 'HET GLIPT WEG'
i

Getty Images

Nederlandse kranten zien déjà vu en CL-vloek Ajax: 'Ajax tast mis' en 'HET GLIPT WEG'

Eimert Pruis • 09:31, 16-03-2022 / Laatste Update: 08:15, 07-01-2024

De Nederlandse kranten zijn eensgezind na de uitschakeling van Ajax thuis tegen Benfica. De Amsterdamse club heeft een grote kans laten liggen en heeft dat aan zichzelf te danken. "HET GLIPT WEG' waren de koeienletters die het AD gebruikte. De Telegraaf kopte treffend: "Ajax tast mis".

Het 'krantje' wijst daarbij natuurlijk op de blunder van Ajax-doelman André Onana. Hij kwam heel knullig uit bij een vrije trap en sloeg lucht weg in plaats van de bal. Darwin Nuñez kon zo in een leeg doel koppen. "De Champions League-vloek van de Johan Cruijff ArenA duurt voort. Ook tegen Benfica slaagde Ajax er niet in daar een thuiswedstrijd in de knock-outfase van het miljoenenbal te winnen." De afgelopen jaren laat Ajax het thuis telkens afweten in een cruciale wedstrijd in de Champions League. Eerder profiteerden Tottenham Hotspur, Atalanta en Valencia daar al van.

Financiële klap

Mike Verweij van De Telegraaf wijst ook nog even naar de financiële schade. "Natuurlijk was Ajax-Benfica in de eerste plaats financieel van cruciaal belang. De te verdienen 12,5 miljoen euro had Ajax hard nodig om aan het einde van het seizoen zwarte in plaats van rode cijfers te schrijven."

Het mes van Benfica

Het AD zag dat Ajax na een "geweldige foutloze poulefase direct op brute wijze in het mes van Benfica liep". Volgens het dagblad trok Ajax tegen de Portugezen de lijn van de laatste Eredivisieduels door. De club slaagt er niet meer in om wedstrijden naar zich toe te trekken.

'Van droomseizoen naar mislukking'

Er wordt zelfs al voorzichtig een conclusie getrokken voor de rest van het seizoen. "Wat tot voor kort de contouren had van een potentieel droomseizoen, dreigt in mislukking te eindigen", schrijft AD-journalist Sjoerd Mossou.

'Imago Ajax steeds slechter'

"Het strandde echter al op de drempel van vergetelheid, nota bene tegen een Europees gezien erg modale tegenstander. Het chagrijn ligt daarmee definitief aan het oppervlak in Amsterdam. Imagotechnisch gleed Ajax al keer op keer onderuit in een handvol roerige maanden, of het nu om corona ging of om oud-speler Quincy Promes, of in het #metoo-schandaal rondom Marc Overmars. En ook sportief is de euforie van een paar maanden geleden alweer een tijdje gaan liggen."

De fouten die kwamen

De Amsterdamse krant Het Parool wijst ook naar de eerdere CL-mislukkingen in de Johan Cruijff ArenA. "Ajax beleeft déjà vu met uitschakeling tegen Benfica", is hun kop. "Het was onnodig, zoals zo vaak..... Steen voor steen moest het Portugese bouwwerk door Ajax worden afgebroken om in de buurt van het doel te komen. Het gevaar voor de counter loerde. In de eerste helft niet zozeer, maar het spel van Ajax vrat energie. Foutjes, hoe klein en onbeduidend ook, lagen op de loer."

Blunder Onana

En die fout kwam er zag de krant door de verguisde Ajax-goalie. "Onana had een negatieve hoofdrol. De dreun kwam keihard aan, net zoals die vorige keren dat het zo misging."

'Dominantie bleek geen garantie'

Willem Vissers, journalist van de Volkskrant, vond het een frustrende avond voor Ajax tegen een defensief Benfica. "Dominantie bleek dus geen garantie", was de heldere conclusie van hem. Die verloren thuiswedstrijden zijn volgens de journalist niet alleen pech. "Het is een ontbrekende kwaliteit ook."

'Benfica snorde van tevredenheid'

"Naarmate het langer duurde, groeide het ongeduld, bij Ajax en zijn publiek, terwijl Benfica het voordeel genoot van de vertraging. Je kon ze bijna horen snorren van tevredenheid, oud-Ajacied Jan Vertonghen en co, met zijn glorieuze terugkeer in de Arena. Hoe langer de treffer uitbleef, des te meer terrein ze veroverden. Na hun treffer wist je al bijna zeker dat Ajax het niet meer zou redden. Te opgefokt."