Krijgt Oranje een nieuwe tegenstander op het WK? FIFA doet onderzoek naar Ecuador
i

Getty Images

Krijgt Oranje een nieuwe tegenstander op het WK? FIFA doet onderzoek naar Ecuador

Bart van der Wijst • 18:59, 11-05-2022 / Laatste Update: 03:49, 08-01-2024

Er bestaat een kans dat het Nederlands elftal een nieuwe tegenstander krijgt op het WK. De FIFA is namelijk een onderzoek gestart naar Ecuador. Dat komt allemaal vanwege klachten van de Chileense voetbalbond over het land.

Volgens Chili kloppen de papieren van Byron Castillo niet. De rechtsback zou volgens hen 3 jaar ouder zijn en niet in 1998, maar in 1995 zijn geboren. Daarbovenop beweert Chili dat Castillo in Colombia het levenslicht zag en niet in Ecuador.

Onderzoek

Bij wereldvoetbalbond FIFA gaan ze kijken naar de klachtenregen van Chili. De FIFA wil horen wat Ecuador hierover te zeggen heeft. Castillo speelde 8 WK-kwalificatiewedstrijden voor Ecuador en Chili wil dat de uitslagen van die duels komen te vervallen. Ook eist Chili dat Ecuador uitgesloten wordt van het WK.

Mocht Chili daadwerkelijk gelijk hebben dan bestaat de kans dat Ecuador die 8 wedstrijden reglementair verliest. In dat geval wil Chili de plek van Ecuador op het WK overnemen. Voorafgaand aan het WK van 1966 haalde Chili precies hetzelfde trucje uit. Destijds verstoorden zij zo Ecuadors voorbereiding op het beslissingsduel. Chili won met 2-1 en mocht naar het wereldkampioenschap in Engeland.