Nigeria en Egypte ontsnappen als topfavoriet maar net aan verlies in openingsronde Afrika Cup

Yvo van Dorst • 21:54, 14-01-2024 / Laatste Update: 14:09, 15-01-2024

Favorieten Egypte en Nigeria zijn niet heel overtuigend begonnen aan het toernooi om de Afrika Cup. Allebei de toplanden begonnen het toernooi in Ivoorkust met een gelijkspel tegen landen die niet echt als favoriet bestempeld zijn.

Nigeria kwam in de eerste wedstrijd maar niet voorbij Equatoriaal-Guinea. Iván Salvador Edú, die uitkomt voor Miedź Legnica op het 2e niveau in Polen, zette de nummer 88 van de FIFA-wereldranglijst na 36 minuten zelfs op voorsprong in het Olympic Stadium of Ebimpé. Victor Osimhen maakte de gelijkmaker, maar meer dan 1-1 werd het niet.

Egypte

Niet alleen Nigeria, maar ook Egypte begon dramatisch aan het toernooi om de Afrika Cup. Mozambique leek de recordwinnaar zelfs met te verslaan in Stade Félix-Houphouët-Boigny, maar in de 97ste minuut maakte Liverpool-sterspeler Mohamed Salah alsnog de 2-2 namens Egypte.