Noa Lang
Noa Lang © Getty Images
i

Noa Lang © Getty Images

Noa Lang is van probleemkind-imago af: 'Dat zal je me nu niet meer zien doen'

09:22, 20-01-2024 / Laatste Update: 12:19, 20-01-2024

Noa Lang is sinds zijn transfer naar PSV weer te bewonderen op de Nederlandse velden. Sindsdien is zijn reputatie in het land veranderd: van vervelend probleemkind naar prachtvoetballer die niks fout kan doen. "Mensen accepteren me nu zoals ik ben."

In een groot interview met het Algemeen Dagblad kijkt Lang terug op een bepalend moment voor zijn imago in Nederland. Hij speelde nog bij Ajax en deed mee in een bekerwedstrijd in 2019, toen hij hard tot de orde werd geroepen door toenmalig trainer Erik ten Hag. Hij moest kappen met zijn eigen wedstrijd spelen, vond de trainer. En stoppen met een grote mond geven.

"Dat filmpje heeft veel bepaald in het beeld dat mensen van mij hebben", zegt hij nu, vier jaar later tegen de krant. "En het filmpje in de Kuip heeft het nodige gekanteld in het beeld. Het lijkt wel alsof mensen nu pas het plaatje compleet hebben bij mij."

Volwassener

Lang vindt het vooral grappig, want echt veranderd is hij niet. "Ik ben nu niet anders dan ik was in de D-tjes. Ja, wat volwassener natuurlijk. En vergeleken met vier jaar geleden weet ik inderdaad beter wanneer je af en toe je mond moet houden, zoals Ten Hag riep. Maar waar ik eerst werd gezien als een – tussen aanhalingstekens – 'probleemkind', daar kan ik nu niks fout doen. En dat vind ik grappig. Het zegt mij vooral hoe dun het lijntje in beeldvorming is."

De aanvaller van PSV weet dat hij nu de gunfactor heeft bij het grote publiek. "Mensen accepteren me nu zoals ik ben. Maar wat ik zeg, het lijntje is dun. Hoe mensen nu over me denken: mooi, leuk en dankjewel daarvoor. Maar ik weet dat het ook weer anders kan zijn. Misschien al wel morgen."

Vertrek bij Ajax

De aanvaller vertrok in 2020 bij Ajax.  "Het perspectief was er niet", zegt hij nu. "De eerste tijd had ik het daar heel moeilijk mee. Opeens was mijn droom weg. Maar het is goed geweest dat ik bij Club Brugge kwam. In België ben ik echt doorgebroken, ik heb er vlieguren gemaakt, prijzen gewonnen en leren inzien hoe het hoort als je in het voetbal wat wilt bereiken op topniveau."

Daarover zegt hij: "Ik gooide weleens mijn kont tegen de krib op een manier die niet kon. Emoties tonen, dat zit in mijn karakter. Maar er waren trainingen bij onder Ten Hag dat ik gewoon mijn hesje uittrok en naar binnen liep. Dát had ik natuurlijk nooit moeten doen. Je zal het me nu ook niet meer zien doen."