Norse Noren verpesten openingswedstrijd Louis van Gaal: Oranje speelt teleurstellend gelijk
i

Getty Images

Norse Noren verpesten openingswedstrijd Louis van Gaal: Oranje speelt teleurstellend gelijk

Eimert Pruis • 00:39, 02-09-2021

Bondscoach Louis van Gaal keek nog chagrijniger dan de norse Noren. Hij had de openingswedstrijd van zijn 3e termijn toch wat anders hebben voorgesteld. In Oslo was het brutale Noorwegen lastig aan het doen en Oranje mocht uiteindelijk misschien wel blij zijn met 1 punt.

Dat terwijl de 3 punten zo welkom waren, want concurrent in de WK-kwalificatiegroep Turkije speelde ook gelijk, tegen Montenegro (2-2).

Erling Haaland zette de Noren op voorsprong en Davy Klaassen zorgde voor de gelijkmaker. De gouden pik van Van Gaal werkte niet in Oslo. In de eindfase kreeg Oranje nog 1 ultieme kans om alsnog sneaky de 3 punten in de tas mee terug te nemen. Denzel Dumfries miste op een paar meter van het doel!

Voor de wedstrijd voerde Noorwegen weer actie tegen de barre primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in Qatar. Een groot spandoek werd getoond met de tekst: 'Fair play for migrant workers!'. Nederland schitterde natuurlijk weer door afwezigheid en was de situatie in Qatar alweer vergeten.

Tekst gaat verder onder tweet

Mooi statement van de Noren. Wat een gemiste kans @Onsoranje en @KNVB om jullie ook uit te spreken over de rechten van arbeidsmigranten in #Qatar. #NorNed pic.twitter.com/OCgq6fFdXA

— Amnesty NL (@amnestynl) September 1, 2021

Waar zijn de Oranje-kansen?

De kansen voor Nederland schitterde in de 1e helft ook door afwezigheid. Nederland begon nog wel aardig in Oslo. De speelstijl van Van Gaal werd direct duidelijk: hoger druk zetten. Noorwegen werd aangepakt, maar zoals zo vaak bleven de Scandinaviërs stoïcijns. Gaandeweg nam de thuisploeg ook meer het heft in handen. Kansen creëerde Oranje namelijk niet en Noorwegen wel. De debuterende doelman Justin Bijlow onderscheidde zich eerst nog met een knappe redding op een schot van Haaland.

Haaland, nu al 1 van de beste spitsen ter wereld, dook niet veel later plots op achter de Nederlandse laatste lijn. Niemand lette blijkbaar op de topper van Noorwegen. Of wellicht probeerde ze hem buitenspel te zetten? Cody Gakpo werkte echter niet mee en hief dat op. Haaland vond deze keer wel de netten en zette Noorwegen verdient op voorsprong.

1 mooie aanval, 1 kans, 1 doelpunt

In het vervolg had Noorwegen ook gewoon de score kunnen verdubbelen maar de 1e de beste grote kans voor Nederland is direct raak. En het moet gezegd het is een aanval uit het boekje. Steven Berghuis vond met een knap passje door Noorse benen Georginio Wijnaldum die de bal strak voortrok. Klaassen tikte goed binnen.

Met de enigszins onterecht 1-1-ruststand mocht Van Gaal zijn eerste donderspeech houden bij zijn 3e term als bondscoach. Het hielp natuurlijk. Nederland kwam veel beter uit de startblokken de 2e helft. Het resulteerde deze keer wel in kansen. Depay en Van Dijk kregen de bal echter niet langs doelman Andre Hansen.

Dreigende Viking Haaland raakt de paal

De in de rust voor Berghuis ingevallen Donyell Malen (aparte wissel, maar oké) kreeg de bal bij een vrije trap plots voor de voeten, maar mikte net naast. Waar Nederland zich concentreerde op aanvallen, loerde de Noren op de tegenstoot.

Timber en Gakpo communiceerden niet goed met elkaar waardoor Noorwegen weg kon. Heel snel kreeg Haaland de bal en weer kon hij vrij uithalen: paal!

Alle druk tegen Montenegro en Turkije

Het bleef een open wedstrijd omdat Noorwegen de weg naar het Nederlandse doel wel wist te vinden. Echt gevaarlijk werden de Noren niet meer, al bleef daar altijd de grote dreiging van de Noorse Viking Haaland. Oranje had een helder doel voor ogen, de 3 punten. Niet alleen voor een goede start voor Van Gaal maar ook om de druk straks weg te nemen als Nederland tegen Turkije speelt dinsdag.

Nederland probeerde van alles maar Noorwegen weet hoe je moet handballen en toonde dat op het voetbalveld. Toch komt er altijd een kansje en ook nu. Klaassen trok voor en Dumfries dacht te scoren, maar deze keer werd Denzel Dynamite niet de held van Oranje.