'FIFA neemt schorsing van Marc Overmars over, directeur Antwerp moet werk neerleggen'
i

ANP

'FIFA neemt schorsing van Marc Overmars over, directeur Antwerp moet werk neerleggen'

Marcel Roes • 20:58, 09-01-2024 / Laatste Update: 10:34, 15-01-2024

Marc Overmars mag wereldwijd geen functie meer uitoefenen in het voetbal. Volgens NRC neemt de voetbalbond FIFA de straf over die in november 2023 werd uitgesproken door het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Marc Overmars bezondigde zich toen hij technisch directeur was bij Ajax aan grensoverschrijdend gedrag. Hij maakte zich schuldig aan seksuele intimidatie jegens vrouwelijke medewerkers van de club. ISR besloot tot 1 jaar schorsing plus 1 jaar voorwaardelijke schorsing, met een proeftijd van 2 jaar.

FIFA

De FIFA neemt die 1 jaar schorsing plus 1 jaar voorwaardelijke schorsing over. Dat betekent dat Overmars niet verder kan in zijn huidige functie als technisch directeur van de Belgische club Antwerp FC. NRC meldt: "De FIFA kan bevestigen dat naar aanleiding van een verzoek van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB), de tuchtcommissie van de FIFA heeft besloten om de sanctie die door de KNVB is opgelegd aan de heer Marc Overmars wereldwijd van kracht te laten zijn."

KNVB

Toen het ISR in november tot zijn uitspraak kwam, had dat geen gevolgen voor Overmars. De straf was alleen geldig binnen de Nederlandse voetbalwereld. De KNVB droeg de uitspraak over aan de tuchtcommissie van de FIFA, zoals de reglementen voorschrijven. Nu de FIFA de straf overneemt krijgt de schorsing internationale geldigheid.

Wanneer de schorsing precies ingaat en of Overmars in hoger beroep kan gaan tegen de sanctie is niet bekend.