📸 | Oekraïne hoopt dat EK-shirt met silhouet Krim spelers extra kracht geeft tegen Oranje

admin • 15:34, 07-06-2021 / Laatste Update: 07:39, 07-01-2024

Ontwerpen van voetbalshirts kunnen veel losmaken. Een klein detail kan al een flinke rel opleveren. Dit geldt ook voor de EK-shirts van Oekraïne. Al is vast niet iedereen het erover eens dat het een klein detail betreft. Een silhouet van het land maakt veel los. Heel veel.

Het logo van de voetbalbond van Oekraïne wordt omgeven door een silhouet van het land. Tot zo ver niks aan de hand, maar wie inzoomt op het silhouet, ziet dat Oekraïne de Krim in het silhouet heeft opgenomen. Daar begint het te schuren.

Oorlog

De Krim is sinds 2014 geannexeerd door Russische troepen en deze interventie vormde het startpunt van een oorlog tussen de Oekraïners en de Russen die nog altijd voortduurt. Oekraïne wil het schiereiland eigenlijk niet afstaan, zoals wel blijkt uit het betwiste silhouet op het shirt.

Ook staan er teksten als 'glorie voor Oekraïne' en 'glorie voor de helden' op de drie shirts afgebeeld. Dit zijn niet zomaar teksten, maar strijdkreten die het leger gebruikt. Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt van een 'provocatie' en noemt het een 'illusie' dat Oekraïne nog aanspraak denkt te kunnen maken op de Krim.

Kracht

Ondertussen hoopt de Oekraïne voetbalbond dat het dragen van het shirt de spelers extra kracht geeft. Of het shirt echt verschil maakt, blijkt wellicht zondag 13 juni als de ploeg van Andriy Shevchenko om 21.00 uur zijn eerste EK-wedstrijd in groep C speelt tegen Nederland.

Oekraïense media melden overigens dat de UEFA het ontwerp van de shirts heeft goedgekeurd.