Of Frenkie klaar is voor het WK? Spaanse media zijn lyrisch na optreden tegen Osasuna
i

Getty Images

Of Frenkie klaar is voor het WK? Spaanse media zijn lyrisch na optreden tegen Osasuna

Jeroen Rooseboom • 09:48, 09-11-2022 / Laatste Update: 14:55, 07-01-2024

Het kostte FC Barcelona flink wat moeite, maar uiteindelijk won de ploeg van trainer Xavi Hernandez toch van Osasuna. Mede door een fantastische assist van Frenkie de Jong, die Raphinha in de 85e minuut alleen voor de keeper zetten.

Barça had voor rust al 2 keer rood gekregen: Robert Lewandowski had 2 keer geel gepakt en bankzitter Gerard Pique, die voor het laatst mee mocht met Barcelona, werd weggestuurd nadat hij de scheidsrechter verrot schold. De thuisploeg kwam zelfs op voorsprong, maar na rust stelden de Catalanen orde op zaken door goals van Pedri en eentje van Raphinha vlak voor tijd, waar een briljante pass van De Jong aan vooraf ging.

De tekst gaat verder onder de video.

Verantwoordelijkheid

In de Spaanse media wordt de Nederlandse middenvelder dan ook bedolven onder de complimenten. Zo schrijft Marca bijvoorbeeld: "Hij nam zijn verantwoordelijkheid en nam het team op sleeptouw. We zien absoluut de beste Frenkie de Jong sinds hij naar Barça is gekomen." Ook AS heeft genoten van de assist van De Jong. "Om de bal over een afstand van bijna 30 meter zo op het hoofd van Raphinha te leggen, is simpelweg poëzie."

De krant prees ook zijn veelzijdigheid. De oud-Ajacied begon de wedstrijd namelijk als middenvelder, maar eindigde die als centrale verdediger toen Gavi in het veld kwam. "Meer veelzijdigheid en talent is bijna niet mogelijk."

Sport vond de Jong op die positie zelfs beter spelen dan op het middenveld. "Hij maakte de wedstrijd af als centrale verdediger en gaf vanaf die plek een geweldige assist op Raphinha. Toen hij op het middenveld stond met Pedri, voetbalde hij minder makkelijk en had hij moeite om zijn ploeggenoten te vinden." Dat zag trainer Xavi ook. "Hij kan zich heel goed aanpassen aan de positie centraal achterin, omdat hij zo goed is in de opbouw van achteruit."