Olympische voetbalploeg Duitsland stapt van het veld na racisme in oefenpot
i

Getty Images

Olympische voetbalploeg Duitsland stapt van het veld na racisme in oefenpot

Eimert Pruis • 14:32, 17-07-2021 / Laatste Update: 04:06, 06-01-2024

De Olympische voetbalploeg van Duitsland heeft een krachtig statement gemaakt tegen racisme. De spelers besloten tijdens een oefenduel met Honduras van het veld te stappen, nadat speler Jordan Torunarigha ernstig beledigd werd.

Duitsland Onder-23 bereidt zich momenteel voor op de Olympische Spelen, in dat kader speelde het zaterdagochtend een oefenwedstrijd achter gesloten deuren. De wedstrijd tegen de leeftijdgenoten van Honduras (ook actief in Tokio) was 85 minuten bezig, toen de Duitsers bij een 1-1 stand besloten om van het veld te stappen. 

Volgens een tweet van het officiële account van de Duitse jeugdelftallen gebeurde dat na een racistische opmerking aan het adres van Torunarigha, een verdediger van Hertha BSC.

Wijnaldum weet niet of hij van het veld stapt

Tijdens het afgelopen EK besprak Oranje-international Georginio Wijnaldum het onderwerp racisme nog. Eerder had hij gezegd dat hij sowieso van het veld zou stappen als hij of een van zijn ploeggenoten te maken zou krijgen met racisme, maar dat nuanceerde hij later. "Ik ben ook tot de conclusie gekomen dat geluiden vanaf de tribune gebruikt kunnen worden. Stel dat de mensen daar (in Boedapest, waar Nederland tegen Tsjechië speelde, red.) denken: Oranje is beter, laten we ze racistisch bejegenen, dan stappen ze van het veld en verliezen zij de wedstrijd."

Het is een lastige kwestie, aldus Wijnaldum toen. "Of ik naar de scheidsrechter stap? Dat denk ik ja. Maar ik zeg eerlijk: ik krijg daar op dat moment een gevoel en dan ga je reageren. Ik heb het zelf nog nooit meegemaakt, hoop het ook nooit mee te maken. Maar als het gebeurt, dan moet de UEFA handelend optreden. Ze moeten beseffen dat ze een grote verantwoordelijkheid op de spelers zetten als ze dat niet doen. De UEFA moet de spelers beschermen. Het mag niet de verantwoordelijkheid van de spelers zijn. Maar ik sluit nog steeds niet uit dat ik van het veld loop als zoiets zondag zou gebeuren."