Om deze reden is in België de transferdeadline pas op 6 september
i

ProShots

Om deze reden is in België de transferdeadline pas op 6 september

Marcel Roes • 23:21, 01-09-2022 / Laatste Update: 21:08, 11-12-2023

In Nederland is de deadline voor transfers dit jaar 31 augustus. In veel andere landen is het 1 september. En in België moet alles weer anders en ligt de grens op 6 september. Hoe zit dat?!

Terwijl in dus onder meer Nederland en Engeland, om maar wat landen te noemen, de zaakwaarnemers, spelers en clubbestuurders geen seconde hun telefoon met rust laten, gaat het er in België stukken relaxter aan toe. No stress, alle tijd.

Waarom is in België de transferdeadline pas op 6 september 2022?

Volgens Sporza is die latere deadline het gevolg van het voetbalschandaal van 2018 in het land.

In de zomer van 2021 nam de Raad van Bestuur van de Pro League het besluit om de deadline later te leggen dan op 31 augustus. Het Belgisch voetbal moet sinds die zomer voldoen aan de antiwitwaswet. Da's het gevolg van het voetbalschandaal.

Antiwitwaswet

Als clubs denken dat er iets verdachts te melden is rondom een transfer, dan moeten ze dat dus ook echt melden. Die controles kosten extra tijd. Daarom is de grens opgerekt naar 6 september.

Als je dan op 5 september nog snel een transfertje wil fixen, dan is die tijd voor grondige controles er dus niet meer...

Concurrentie

Ook geeft die latere deadline de Belgische competitie een concurrentievoordeel. Na 1 september zijn er nog steeds voetballers die best ergens anders willen spelen. België is dan nog maar een van de weinige opties. Slim hoor!

Dus volgend jaar zal de Premier League de transferdeadline vast wel op eind oktober leggen. Of gewoon 24/7 altijd & overal een transferwindow.

Voetbalschandaal

Hoe zat het ook alweer met dat Belgische voetbalschandaal in 2018? Lees hier hoe dat ging!