Omstreden Jorge Vilda na ontslag bij Spaans vrouwenelftal aan de slag in Marokko
i

ProShots

Omstreden Jorge Vilda na ontslag bij Spaans vrouwenelftal aan de slag in Marokko

Joris Kaper • 11:47, 13-10-2023 / Laatste Update: 20:25, 08-01-2024

Jorge Vilda werd nog niet zo lang geleden ontslagen als bondscoach van het Spaanse vrouwenelftal, maar heeft alweer snel een nieuwe baan. De coach, die de Spaanse vrouwen wereldkampioen maakte op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland gaat nu aan de slag als coach van de Marokkaanse vrouwen.

Vilda tekent een contract voor 4 jaar bij de Marokkaanse voetbalvrouwen, die afgelopen zomer debuteerden op het WK vrouwenvoetbal. Daarin plaatsten zij zich verrassend voor de knock-outfase, waarin met 4-0 werd verloren van Frankrijk.

Omstreden

Vilda was omstreden als coach bij de Spaanse vrouwen. Zijn verstandhouding met de speelsters verslechterde toen hij na het beruchte kus-incident van bondsvoorzitter Luis Rubiales eerst de kant van de voorzitter koos. Uit onvrede hierover stapten al 11 stafleden op.

Meer klachten

Een jaar eerder weigerden 15 speelsters ook al onder Vilda te spelen omdat zijn aanpak hun 'emotionele en fysieke gezondheid' zou aantasten. De laatste jaren regende het klachten over de trainer, die onder meer van zijn speelsters eist dat ze de slaapkamerdeuren van hun hotel niet op slot zouden doen.

Toch ontslag

Vilda was echter tevens technisch directeur en zijn vader was ook nog eens directeur van het vrouwenvoetbal. Dus Vila bleef 'gewoon' bondscoach, maar werd uiteindelijk wel wereldkampioen door in de WK-finale het Engeland van Sarina Wiegman te verslaan. Uiteindelijk werd hij toch ontslagen, maar zijn werkeloosheid heeft dus niet lang geduurd.