Onana weet waarom Ajax Europa League-finale verloor: '7 spelers werden ziek wakker'
i

Getty Images Europe

Onana weet waarom Ajax Europa League-finale verloor: '7 spelers werden ziek wakker'

Noah Hoogenboezem • 17:14, 11-03-2023 / Laatste Update: 21:36, 11-12-2023

Het is inmiddels alweer even geleden, maar misschien is nu eindelijk duidelijk hoe het komt dat Ajax de Europa League finale in 2017 zo kansloos verloor. Volgens toenmalig keeper André Onana werden 7 spelers door de spanning ziek wakker op de ochtend van de finale tegen Manchester United. Onana wilde zelf niet eens spelen, maar algemeen directeur Edwin van der Sar liet dat niet gebeuren.

Onana deed zijn uitspraken over de verloren finale in gesprek met DAZN. Volgens hem is Ajax ten onder gegaan aan de spanning. "Op de ochtend van de wedstrijd werden 7 spelers ziek wakker. We waren heel erg jong toen. Ik was zelf nog maar 19 jaar en net 1e keeper." De Kameroener was ook onder de indruk door de keeper van Manchester United. "In de spelerstunnel stond David de Gea achter me. 6 maanden daarvoor speelde ik op de PlayStation met hem en nu was hij ineens mijn tegenstander."

"Ik ben te oud en heb geen handschoenen bij me"

Onana wilde de finale eigenlijk niet eens spelen: "Toen we in Stockholm aankwamen voor de finale heb ik zelfs Edwin van der Sar gebeld en hem gezegd dat ik niet wilde spelen." Van der Sar voelde daar alleen weinig voor volgens Onana. De algemeen directeur zou tegen hem hebben gezegd: "Ik ben te oud en heb geen handschoenen bij me, dus jij gaat spelen."

Younes schrok van armen tegenstander

Ook Amin Younes werd het allemaal te veel vlak voor de aftrap volgens de keeper: "Younes was 1 van onze belangrijke spelers en hij was geschrokken van de omvang van de armen van zijn directe tegenstander Antonio Valencia." Volgens Onana zei Younes vervolgens dat hij tegen zo'n tegenstander niet kon spelen. Ajax verloor de finale uiteindelijk met 2-0 van Manchester United.