Onderzoek toont aan dat Oranjekoorts nog altijd ver te zoeken is: 'Ik blijf dit toernooi vervloeken, ook nu het dichterbij komt'
i

Getty Images

Onderzoek toont aan dat Oranjekoorts nog altijd ver te zoeken is: 'Ik blijf dit toernooi vervloeken, ook nu het dichterbij komt'

admin • 10:26, 15-11-2022 / Laatste Update: 22:20, 07-01-2024

Een kleine week voor het WK in Qatar begint is de Oranjekoorts nog altijd ver te zoeken. Slechts 14 procent van de Nederlanders geeft aan dat het WK op dit moment bij hen leeft. Dit blijkt uit een groot onderzoek van EenVandaag.

Het bekende Oranje-gevoel lijkt ons dit keer moeilijk te kunnen vinden. Het gebrek aan de Oranjekoorts komt vooral door de slechte reputatie van het gastland Qatar én de wijze waarop dat land het WK heeft verkregen. Zo geeft een deelnemer van het onderzoek aan dat het wel leeft, maar voornamelijk op een negatieve manier. "Ik blijf dit toernooi vervloeken, ook nu het dichterbij komt." Een andere voetbalfan geeft aan dat je bij dit WK "pas echt door krijgt hoe de voetbalwereld is gekaapt door het grote geld. Blijkbaar is er nu ook niks meer tegen te doen."

Ongemakkelijk gevoel

Naast het ontbreken van de WK-gekte, zorgt dit WK bij veel mensen ook voor een ongemakkelijk gevoel. Van de mensen die maandag de 1e wedstrijd van het Nederlands elftal gaan kijken, zegt een kwart daar WK-schaamte bij te voelen. "Iets als het WK sla ik niet zomaar over, maar het voelt een beetje vies. Het liefst kijk ik thuis met de rolluiken dicht", zegt een kijker in het onderzoek.

Nog minder Nederlanders geven aan dat ze met andere mensen in een kroeg, café of op groot scherm naar het WK gaan kijken. Slechts 11 procent overweegt dit. Een grote meerderheid (77 procent) kijkt thuis, alleen of met een huisgenoot.