Ook selectie van Oranje gaat een Qatar-statement maken

Robert Hüsken • 14:11, 26-03-2021 / Laatste Update: 00:25, 08-01-2024

De persconferentie van het Nederlands elftal in aanloop naar de interland tegen Letland (zaterdag, 18.00 uur) zit erop. Bondscoach Frank de Boer en verdediger Matthijs de Ligt spraken met de pers. Heb je dat gemist? Dit zijn de belangrijkste zaken.

Tim Krul keept tegen Letland

"Tim Krul is op dit moment de eerste doelman", zei Frank de Boer duidelijk, na de blessure van Jasper Cillessen. "Iedereen is belangrijk en moet het laten zien, maar we hebben veel vertrouwen in onze keepers. Maarten Stekelenburg doet het fantastisch, maar Tim mag het nu laten zien."

Memphis in de spits?

Memphis sprak eerder de voorkeur uit om in de spits te spelen. Wat doet De Boer daarmee? "Het is belangrijk om te luisteren naar spelers. Over waar ze zich prettig bij voelen, maar het rendement van het team is natuurlijk belangrijker."

Selectie over de 'zaak Qatar'

Matthijs de Ligt zei dat we morgen wel een statement mogen verwachten in de kwestie over de omstandigheden in Qatar. Wat precies wilde hij nog niet zeggen. "We gaan morgen wel iets doen. We vinden dat het een heel lastige situatie is met de arbeiders daar. We hebben daar als spelersgroep veel over gesproken. Ook in de groepsapp. Het is een actueel onderwerp. Als er geluiden komen dat het leeft, ga je erover praten. Ga je erover discussiëren. De spelersraad besteedt er dan nog extra aandacht aan. Zij leggen voor aan de groep wat we willen, maar vervolgens staan we er als groep achter."

De Boer: "Dat het statement nog niet tegen Turkije is gemaakt, is omdat we overleggen met de KNVB en andere bonden. Op dit moment heeft iedereen het gevoel dat we daarvoor moeten staan. Buiten kijf staat dat het daar niet goed ging, en nog steeds niet. Hopelijk kunnen we gezamenlijk een goed statement maken. Laten we hopen dat het goed overkomt."

Over de tegenstander

De Boer: ,,Letland zal gegroepeerd spelen. Ze hebben een goede strategie en zakken niet helemaal in, met hun kont in zestien. Ze hebben veel lengte, de spits is 1 meter 98. Wij zullen meer de bal hebben. Maar als we slordig zijn, gaan die spitsen rennen en staan wij nog niet goed. Maar als wij de concentratie hebben zoals tegen Bosnië-Herzegovina en Polen, dan kom je niet in die situaties."

Waarom zit Promes niet bij Oranje?

Frank de Boer: ,,Ik heb volgens mij 1 aanvaller meer in de voorhoede dan de vorige keer. Hij kan ook op 10, maar daar hebben we al 3 gegadigden voor. Op links heb ik Donyell Malen, Ryan Babel, Memphis Depay en onze vriend Steven Bergwijn. Ik zie Promes niet echt aan de rechterkant, daar hebben we Bergwijn, Calvin Stengs en Steven Berghuis."

Wie moet naast De Ligt spelen?

De Ligt: ,,We hebben een spelersmeeting gehad via Zoom, daar was hij. Hij maakt een frisse indruk. Ik weet niet precies hoe hij er fysiek voor staat, maar hij bekijkt het dag voor dag. Voor hem is het belangrijk dat hij rust in zijn hoofd heeft en geen druk voelt van het team of het land. Híj bepaalt of hij erbij is. Maar het zag er goed uit. Of ik liever van Stefan de Vrij of Daley Blind samenspeel, als Virgil er niet is? Dat is niet aan mij. Het hangt ook van de tegenstanders af. We hebben ook jongens als Nathan Aké, en ik weet ook niet of ik speel. Het is aan de coach."