Openhartige Maurice Steijn legt de schuld bij Sven Mislintat: 'In de praktijk was het ieder voor zijn eigen'
i

ANP

Openhartige Maurice Steijn legt de schuld bij Sven Mislintat: 'In de praktijk was het ieder voor zijn eigen'

Matthijs Nijhuis • 09:56, 30-12-2023 / Laatste Update: 19:00, 07-01-2024

Eindelijk is er een reactie uit de hoek van Maurice Steijn. De voormalig trainer van Ajax verliet de club in oktober, nadat de Amsterdammers een dramatische seizoensstart hadden gemaakt. Steijn neemt in een interview met De Telegraaf geen blad voor zijn mond en legt de vinger op de (voor hem) zere plek: voormalig technisch directeur Sven Mislintat.

Lees ook: ‘Gerónimo Rulli wil weg bij Ajax’

Steijn geeft aan dat hij vanaf het begin hoopte op een goede samenwerking tussen hem en de technische- én de algemene directeur. "Bij al mijn voorgaande clubs werkte ik heel nauw samen in een driemanschap. Dat was soms een kwestie van geven en soms van nemen. Maar bij Ajax... Het werd al heel snel ieder voor zijn eigen."

Transferbeleid

Volgens Steijn ging de slechte samenwerking pas echt een rol spelen in het transferbeleid. De trainer heeft genoeg ex-Ajacieden aangedragen ("Noa Lang, Nicolás Tagliafico, Justin Kluivert en Sergiño Dest") maar "Mislintat bleef weg bij voormalig Ajacieden én Nederlanders", aldus Maurice. "Hij had altijd zijn argumenten klaar om ze niet te halen."

Steijn kreeg het idee dat hij, als onervaren trainer, was aangenomen zodat Mislintat de baas kon spelen over de nieuwe aankopen. "Wij als staf hadden volgens hem geen verstand van het samenstellen van een selectie en hoefden ons daar niet mee te bemoeien. 'Ik ben verantwoordelijk voor de selectie en jullie voor het elftal.'"

Stoppen

Toen de Duitse technisch directeur in september werd ontslagen veranderde er helaas weinig. Ook dat is indirect de schuld van Mislintat, legt Steijn uit: "De klik met de spelersgroep, vooral met de aankopen, was er niet". Hierdoor overwoog hij al snel om zelf te stoppen. Die knoop werd op 22 oktober doorgehakt: "Voor mezelf heb ik toen gezegd: ik stop."

Voor Ajax gaat het begin van seizoen 2023/2024 de boeken in als een van de slechtste in de clubgeschiedenis. De club presteerde ongekend slecht en parkeerde zich zelfs onder de degradatiestreep. De perikelen binnen de organisatie worden met recht de 'Ajax-crisis' genoemd.