Opnieuw een Gouden Schoen voor Europees topscorer Robert Lewandowski
i

Pro Shots / imago

Opnieuw een Gouden Schoen voor Europees topscorer Robert Lewandowski

Joris Kaper • 15:00, 23-05-2022 / Laatste Update: 06:55, 12-12-2023

Robert Lewandowski heeft voor de 2e keer de Gouden Schoen binnengesleept als Europa's meest scorende voetballer van het seizoen. De Poolse spits maakte namens landskampioen Bayern München maar liefst 35 doelpunten in de Bundesliga. Vorig jaar won Lewandowski de Gouden Schoen ook al en toen scoorde hij zelfs 41 goals.

Op de 2e plek eindigde PSG-aanvaller Kylian Mbappé. De aanvaller sloot zijn seizoen af met een hattrick en werd daarmee topscorer van de Franse Ligue 1 met 28 doelpunten. Zaterdag verlengde hij zijn miljoenencontract bij de Franse kampioen nog, waarmee hij de meest verdienende voetballer ooit werd.

Mbappé's landgenoot Karim Benzema (Real Madrid) eindigde in de strijd om de Gouden Schoen nipt als 3e, samen met Lazio-topscorer Ciro Immobile. Beide spitsen maakten 27 doelpunten: Benzema in de Spaanse competitie, Immobile in de Italiaanse Serie A.

Messi is recordhouder

Met 6 Gouden Schoenen is Lionel Messi recordhouder. De Argentijn scoorde dit seizoen in de Franse competitie slechts 6 keer. Cristiano Ronaldo, dit seizoen in dienst van Manchester United goed voor 18 competitiegoals, won de prijs 4 keer. De Gouden Schoen kent 4 Nederlandse winnaars: Kees Kist (1979), Wim Kieft (1982), Marco van Basten (1986) en Roy Makaay (2003).