Opta voorspelt: dit is de (enorme) kans dat Manchester City de Champions League wint
i

Getty Images

Opta voorspelt: dit is de (enorme) kans dat Manchester City de Champions League wint

Jeroen Rooseboom • 16:36, 10-06-2023 / Laatste Update: 04:42, 12-12-2023

Manchester City is de torenhoge favoriet tijdens de Champions League-finale tegen Inter van zaterdagavond. Dat wordt nog maar eens onderstreept door de kans die databedrijf Opta geeft voor die uitkomst van de wedstrijd.

Voor winst van City tijdens de reguliere speeltijd geeft Opta 64,6%. De kans op een gelijkspel schatten ze in op 19% en winst voor Inter tijdens de normale speeltijd op slechts 16,4%. Als reguliere speeltijd niet uitmaakt, is de kans dat City aan het einde van de avond met de Champions League in hun handen staat 74,1%, tegenover 25,1% voor de Nerazurri.

Hoe berekent Opta dat?

Opta maakt voor deze berekeningen gebruik van hun 'supercomputer'. Die rekent met artificial intelligence de kans op een overwinning voor beide ploegen uit op basis van de recente prestaties, blessures en eerdere ontmoetingen. Ook wordt gekeken naar de sterkte van de tegenstanders waar de teams tegen spelen. Hoe sterker de teams waarvan gewonnen wordt, hoe hoger de ranking in de computer.

Recente prestaties

Die zijn van beide teams gewoon erg goed te noemen. Dat de laatste 2 wedstrijden in de Premier League niet werden gewonnen door City is te verklaren door het feit dat het team al kampioen was. Belangrijke spelers, zoals Erling Haaland, Ilkay Gündogan en Kevin de Bruyne, kregen rust van Pep Guardiola.

In de gewonnen FA Cup-finale tegen United waren The Citizens weer op volle sterkte en lieten ze maar weer eens zien hoe sterk ze zijn. In de Champions League is de vorm fenomenaal, vooral door de 4-0-winst tegen Real Madrid.

Inter verloor alleen van Napoli in de afgelopen 12 wedstrijden in alle competities. Ook hebben ze 8 keer de 0 gehouden tijdens Champions League-wedstrijden dit seizoen.

Blessures

Bij Man City is het nog onzeker of Kyle Walker kan spelen door een blessure aan zijn onderrug. Bij Inter ontbreekt alleen de onbelangrijke Dalbert door een knieblessure.

Onderlinge ontmoetingen

Deze 2 teams hebben elkaar nog nooit eerder ontmoet voor een officiële wedstrijd. Wel speelden ze in 2011 een vriendschappelijk duel, wat met 3-0 werd gewonnen door de Engelsen.