Opvallend: wereldberoemd Christusbeeld op zwart om racisme tegen Vínicius Júnior
i

AFP

Opvallend: wereldberoemd Christusbeeld op zwart om racisme tegen Vínicius Júnior

Eimert Pruis • 12:07, 23-05-2023 / Laatste Update: 03:36, 12-12-2023

Het wereldberoemde Christusbeeld in Rio de Janeiro is maandagavond een uur niet verlicht geweest uit solidariteit met Real Madrid-voetballer Vinícius Júnior. De 22-jarige Braziliaan werd afgelopen weekend racistisch bejegend in de uitwedstrijd tegen Valencia, niet voor de 1e keer dit seizoen. Vinícius liet via sociale media weten dat het gebaar in zijn geboorteland hem ontroerde.

"Laat dit beeld van Jezus Christus onze strijd symboliseren", plaatste Vinícius bij een foto van het donkere standbeeld op Instagram. "Boven alles wil ik doorgaan met inspireren en meer aandacht krijgen voor onze strijd." De aanvaller kreeg na het incident steun van onder anderen (oud-)voetballers Kylian Mbappé en Rio Ferdinand en Formule 1-coureur Lewis Hamilton en bedankte hen daarvoor.

Samenwerking van 3 partijen

Het initiatief voor de actie kwam van de beheerder van het standbeeld, de Braziliaanse voetbalbond en een organisatie tegen racisme in het voetbal. De Braziliaanse regering had de "racistische aanvallen" op Vinícius eerder al scherp veroordeeld. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van het land riep op tot actie om racisme te stoppen.

Naar de rechter

De Spaanse justitie is een onderzoek gestart naar een mogelijk haatmisdrijf door de fans van Valencia. Real Madrid maakte maandag bekend naar de rechter te stappen vanwege het wangedrag. Vinícius reageerde zondagavond woedend toen, tijdens de uitwedstrijd tegen Valencia, dingen uit het publiek naar hem werden geroepen.